hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terrorista és áldozata egy kórházban
Küzdelem az ellenség életéért

2015. 09. 27.
 Terrorista és áldozata könnyen kerülhet abba a helyzetbe, hogy néhány fal választja csak el őket egy izraeli kórházban. Habár számukra Izrael állama hivatalosan ellenségnek számít, a szíriai, gázai és a palesztin páciensek ugyanolyan ellátásban részesülnek az izraeli kórházakban, mint az izraeli betegek. Tudósítás az ősi ellentéteket áthidaló „buborékvilágból”.

Legutóbb Najef Radzsubot, a Hamasz egyik vezetőjét szállították Tel-Avivba, gerincproblémái kezelésére, valószínűsíthetően az Assuta Gyógyintézetbe. Az 57 éves férfi terrorgyanús tevékenysége folytán 1989 óta több ízben összetűzésbe került az izraeli hatóságokkal. Radzsub példája nem egyedülálló: szintén az Assuta Gyógyintézetben operálták 2014 júniusában Mahmúd Abbász feleségét, Amira Abbászt. 2015 februárjában a Rabin Gyógyászati Központban láttak el egy Fatah-tisztet, míg 2013-ban az ugyancsak Hamasz-vezér Ismail Haniyeh unokájának ritka betegsége ellen küzdöttek a Schneider Gyermekkórházban. Az Izraeli Védelmi Erőktől származó információk alapján tavaly összesen 180 ezer palesztin beteget kezeltek izraeli kórházakban.

Az észak-izraeli Cfátban található Ziv Gyógyintézet egyike azon négy izraeli kórháznak, ahol szíriai sebesülteket látnak el. Látogatásunkkor elmondták, hogy 2013 februárja óta több mint 500 sérült szíriait kezeltek. 2006 előtt elsősorban libanoniak érkeztek hozzájuk.

Nőket és gyerekeket már régóta hoznak, de a konfliktus kiéleződésével egyre több az Izraelbe fuvarozott sebesült harcos is. A szíriai Deira faluból érkező nő, Um-Musab egy támadás során az egyik szemét és két fiát is elvesztette. Az után szállították Izraelbe, hogy Jordánia megtagadta a fogadását. A mellette fekvő, szintén Deirából származó asszonynak mindkét lábát levitte egy bomba, és a családjával is teljesen megszakadt a kapcsolata. „Ezek az emberek sokszor úgy érkeznek ide, hogy a neveltetésükből fakadóan azt képzelik rólunk: farkunk és szarvunk van, és gyermekek vérét isszuk. Itt láthatják, hogy igazából miképpen bánunk az ellenségeinkkel” – mondja Anthony Luder professzor, a kórház egyik orvosa. A háborús traumában szenvedők kezeléséről könyvet is kiadó világhírű orvos, Dr. Alexander Lerner elmondása alapján a politikai és vallási ellentétek itt vajmi keveset számítanak: „Talán a munkásságunk egy kis tégla lehet a régióbeli béke építésében” – fejezi ki reménységét mosolyogva a professzor. A kórház nemzetközi kapcsolatokért felelős osztá­lyának igazgatója, Linda Futterman lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy bár minden szíriai sebesült szobája előtt van katonai őrizet, még sosem tapasztaltak biztonsági fenyegetést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!