hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Összecsapás a magyar–szerb határon
Kapuzárási pánik

2015. 09. 21.
Szerdán elszabadult a pokol a magyar–szerb határon. A Horgosnál kitört összecsapások a migránsok és a magyar rendőrök között az intifádát idézték, lapzártánkkor nem látni az erőszak végét.

Szerdán összecsapás tört ki a magyar–szerb határnál a rendőrök és a határ szerb oldalán feltorlódott migránsok között. A tömeg bedöntötte a Röszke II. közúti határátkelőt lezáró kaput, majd kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobálta meg a magyar oldalon álló rendőröket. A rendőrök könnygázt és vízágyúkat is bevetettek a migránsok megfékezésére. Lapzártánkkor húsz rendőr és számos menekült sérüléséről lehet tudni. A helyzet középtávú normalizálása irányába hathat ugyanakkor, hogy a magyar határ lezárása nyomán szerb buszok a horvát határra kezdték szállítani a bevándorlókat. A horvát kormányfő kijelentette: a horvát hatóságok segítenek nekik eljutni Nyugatra.

Az utolsó napok áradata

Kedd déltől életbe lépett a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet. A rendelkezés Bács-Kiskun és Csongrád megyére érvényes, legfeljebb március 15-éig, bár többször is meghosszabbítható. A jogszabálycsomag hatályba lépése azonban „csak” jogi keretet adott annak, amit a világ vezető hírcsatornái már hétfő este élőben közvetítettek: vagonra erősített kapuelemekkel és szögesdrótfonatokkal lezárták a Röszke-Horgas közötti vasúti sínt, a menekültek beáramlásának legfontosabb pontját. Életbe lépett tehát a fizikai határzár, aminek következtében csak a határátkelőhelyeken lehet bejutni az országba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!