hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A bevándorlók után a rendőröket támogatják a civilek
„Ha kell, az életünk árán is”

2015. 09. 21.
„Tegnap este nyolctól ma tizenegy óráig voltunk szolgálatban a határkerítés mellett, és továbbra is bent maradunk a laktanyában. Már másfél hete nem aludtam a saját ágyamban, nem láttam a feleségemet és a kislányomat” – mondta a Heteknek a Készenléti Rendőrség egyik tagja. Nincs egyedül.

Miközben a nyugati sajtóban a magyar rendőrök szívtelen „szendvicsdobáló” martalócokként jelentek/jelennek meg, a valóság ennél jóval árnyaltabb. Még a bevándorlókat segítő civilek elmondásából is az rajzolódik ki, hogy bár találkoztak rasszista rendőri véleményekkel, az eddig működött regisztrációs pontokon kialakult feszültségek sokkal inkább a szer­ve­zetlenségből és a hiányos erő­for­rá­sok­ból adódtak (például lassú ügyintézés, kevés mellékhelyiség, esetenként élelmiszerhiány).

A magyar közvélemény egyértelműen a rendőrök pártját fogja – legalábbis erre utal, hogy a Zsaru Ellátó nevet viselő Facebook-oldalnak néhány nap alatt csaknem tízezer kedvelője lett (köztük számosan menekülteket segítő civilek). A migránsválsággal összefüggésben szolgálatot teljesítő rendőrök számára élelmiszer- és gyógyszeradományokat gyűjtő és azokat szétosztó csoport egyik szervezője a Heteknek azt mondta, azért helyezték magukat szolgálatba, mert látták az igényt. Ahogy a közösségi oldalon fogalmaztak: „itt az ideje, hogy erejükön felül szolgáló srácokért is összefogjon az ország lakossága, azaz Mi és Ti, ahogyan azt már megtettük/megtettétek sok esetben. Szolgáljuk és védjük azokat, akik minket mindennap!” Az utolsó lökést az jelentette, amikor az Indexnek egy rendőr arról beszélt, hogy az ORFK közleményével szemben – miszerint napi 5000 kalóriát tartalmazó ételt kapnak – sokszor nem jutnak megfelelő ellátáshoz.

Mint a neve elhallgatását kérő szervező elmondta, naponta több autónyi adomány is összegyűlik a rendőrök számára, a jótékonykodók között pedig éppúgy van kisnyugdíjas, mint kigyúrt, pitbullt sétáltató keményfiú. Ráadásul nem csak ők tevékenykednek egyedül: sorra alakulnak a helyi zsaruellátó szerveződések (lapzártánkkor a Facebookon 16 ilyen csoport volt). Interjúalanyunk szerint az élelmiszerek átadása nem olyan egyszerű, mint ahogy azt elsőre elképzeli az ember, hiszen a rendőröknek nem szabad elfogadniuk „ajándékot”. Ezért egy közvetítőt iktatnak be, hogy minden szabályos legyen – de többet nem akart elárulni. „A zsaruk reakciója elképesztő. Hálálkodnak, és szinte el sem hiszik, hogy a magyar társadalom ennyire melléjük állt” – tette hozzá végül.
(A rendőri reakciókat lásd keretes cikkünkben!)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!