hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kórház az ország szélén

2015. 09. 24.
Dr. Sólya Kitti önkéntes orvosi munkát látott el a röszkei menekülttáborban. A Heteknek arról mesélt, hogyan látta ő a menekülttáborban eltöltött közel egy hetet. Mint mondja, nem örül az Európát elérő bevándorlási hullámnak, de a röszkei tábor lakóiban, bárhonnan is jöttek és bármilyen vallásúak is voltak, az elesett embert látta, akiken erejéhez mérten igyekezett segíteni.

Hogyan kell elképzelni pontosan a migránsok menekülttáborba érkezését?

– A határ átlépése után a sínek mentén gyalogolva a röszkei gyűjtőpontra érkeztek. A tábor egy nagy szántóföldön helyezkedett el, a röszkei határban. Szeptember 6-án, vasárnap este keresztény barátaim értesítettek, hogy erre a területre bevándorlók szállingóznak. Az ott lévő menekültek száma 20-30 közé volt tehető. Hétfőn jött a hír, hogy megsokszorozódott a menekültek száma. Egy kisebb keresztény csoport étellel, itallal, sátrakkal, takarókkal felszerelkezve kiment, hogy emberhez méltó körülményeket próbáljon teremteni az ott lévő menekültek számára. Ehhez az akcióhoz hívtak engem is. Akkor még fel sem merült bennem az orvosi segítségnyújtás lehetősége. Naplementekor a röszkei távolsági busszal érkeztem ki a menekülttáborba. Mindig volt bennem egy kép, hogy hogyan nézhet ki egy menekülttábor, de az a látvány, ami ott fogadott, semmihez sem fogható, teljesen ledöbbentett.

Ez a „tábor” spontán alakult ki?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!