hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vár a mókusok birodalma!
Kalandpark és kalandpart

2015. 09. 24.
Makó az Alföld egyik legdélebbi pontján található, Csongrád megyében. Évszázados hírnevét a hagymának köszönheti. A Maros partján épített két nagy különálló létesítmény ennek árnyékában kezd felnőni és önálló hírnévre szert tenni. A Maros parti lombkoronasétányt és a Maros Kalandpartot próbáltuk ki, ahol életre szóló élményeket szereztünk.

Szeged felől érkezünk Makóra. „A Révay utca után a következő utcánál jobbra”– igazít útba bennünket egy kedves makói polgár. Valóban, utána már tábla jelzi a megfelelő útirányt. A kalandparkot keressük, még nem sejtve, hogy a lombkorona sétány egy különálló objektum, saját parkolóval. Egy kellemes sétával is el tudunk jutni a kalandparkba, de akik spórolnak az energiájukkal, nyugodtan autóba is szállhatnak és parkolhatnak közvetlenül a park előtt.

A lombkorona sétánynál 200 forint ellenében pokrócot nyomnak a kezünkbe. „Kell ez a lecsúszásnál –kapjuk a tájékoztatást. – A csúszda ugyanis sütne pokróc nélkül.” Hamarosan megpillantjuk, hogy miről is van szó. Vagy 50 méteres meredek csőcsúszda, de víz nélkül, így gyorsan belátjuk: szükség lesz a pokrócra. Az út elején egy mókus szalad fel a fára, mintha jelezné, innentől az ő birodalma következik.

A sétány csalóka elnevezés, ugyanis az ösvény egy fémszerkezeten keresztül elkezd emelkedni a magasba. Komoly lépcsőzés következik, majd elérjük a lombkoronaszintet. Táblák jelzik a lombkoronaszint állat- és növényvilágát. A bátrabbakat igazi füg­gőhídsorozatok várják, nehezített te­repekkel. Akiknek esetleg az alul tátongó mélységtől gyorsabban ver a szíve, azok megpihenhetnek a magasban található pihenő pontokon. Végül egy csúszdával záródik a sétány, ehhez kell a pokróc, ami lábfejnél zsákszerűen zárt. A csőcsúszda nagyon gyors, de a segítő bátorít bennünket, hogy itt már egy busznyi apáca is lecsúszott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!