hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 02.10. (XXI/06) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Címlapgyűlölet

MegdöbbentŐ rajzzal reagált az egyik legbefolyásosabb európai hetilap Donald Trump hét országra vonatkozó, átmeneti beutazási tilalmára. A Der Spiegel címlapján az Iszlám Állam lefejezős hóhéraként ábrázolja a három hete hivatalba lépett amerikai elnököt, aki egy véres kést és a Szabadság-szobor vérző fejét tartja a kezében (ehhez képest már apróság, hogy a Trump-karikatúrának szeme sincs, csak kiabáló szája). A német hetilap vezető szerkesztője szerint csak a „demokráciát védelmezik” a címlappal, mert „Németországnak élére kell állnia a 45. amerikai elnökkel és kormányával szembeni ellenállásnak”.

Nincs egyetértés a telepekről

Irán, a palesztin békefolyamat és a Brexit utáni szorosabb kétoldalú együttműködés volt terítéken Theresa May és Benjamin Netanjahu találkozóján Londonban. A két vezető arról is megemlékezett, hogy idén lesz a 100 éves évfordulója a Balfour-nyilatkozatnak, amelyben a britek támogatásukat fejezték ki egy zsidó „nemzeti otthon” létrehozására Palesztinában. May ugyanakkor kifejezte nemtetszését a zsidó telepek legalizálásáról szóló törvény kapcsán.

Népharag - Korrupcióellenes állóháború Bukarestben

Állóháború alakult ki Romániában a különböző állami intézmények és hatalmi ágak között a büntető törvénykönyv és a bűnügyi perrendtartás módosításával kapcsolatban; a szándék az elmúlt két és fél évtized legnagyszabásúbb tüntetéssorozatát váltotta ki az országban. A PSD vezette kormány végül vasárnap délután visszakozott, és visszavonta a módosító javaslatát, de a politológusok szerint ez csak ideiglenes, mivel az igazi cél Johannis elnök eltávolítása és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) politikai befolyásának megszüntetése.

A világ 2035-ben - Így látja a CIA

Aggasztó képet fest a nem túl távoli jövőről a CIA jelentése, amely a világ 2035-beli állapotát próbálja meg előrevetíteni. A közelmúltban francia nyelven publikált, közel háromszáz oldalas elemzés szerint az előttünk álló évtizedekben állandósulni fognak az etnikai háborúk, polgárháborúk, sőt még nukleáris csapásokra is sor kerülhet. A nemzetközi politikai helyzet pedig hidegháborússá fajul majd, csak több szereplővel – az Egyesült Államok és Oroszország mellett állandó résztvevő lesz Kína és Irán is.

Távvezérelt merénylők - Nincsenek magányos farkasok

A the New York Times egyik múlt heti cikkében részletes elemzést nyújt arról, hogyan irányítják szimpatizánsaikat az Iszlám Állam Szíriában tartózkodó tagjai kódolt kommunikációs csatornák segítségével más kontinenseken, de elsősorban nyugati országokban elkövetett terrorakciók végrehajtásában. A korábban magányos farkasoknak nevezett merénylők szinte az utolsó pillanatig kapcsolattartóik utasításait követik. A Times elismert IÁ-tudósítója által jegyzett írás egyfajta vízválasztónak tekinthető, mely a megváltozott fehér házi kommunikáció nyomán fordulatot hozhat a radikális iszlámról való közbeszédben.

Belföld

Aprózódik a baloldali ellenzék

Egyik ellenzéki párt sem tart attól, hogy a párttá alakuló Momentum Mozgalom tőle venne el szavazatokat, és esetleg emiatt zuhanna ki jövőre a parlamentből. A Fideszben pedig kifejezetten örülnek az olimpiaellenes csapat színrelépésének, mert úgy látják: minden forgatókönyv a kormány malmára hajtja a vizet.

Tovább romló mutatók

Egy ránk nézve lehangoló nemzetközi jelentés szerint egyre rosszabbak a magyar egészségügy mutatói, már a régiós országokhoz viszonyítva is. „A legnagyobb probléma nem pusztán a pénzhiány, hanem az, hogy nincsen politikai szándék arra, hogy az egészségügy jobb legyen. Az ágazat hely­zete a kormány szemében nem számít prio­ritásnak, a szakállamtitkár még a kormány­üléseken sem mindig vesz részt” – hangzott el a minap egy, a témával foglalkozó szakmai konferencián.

Már csak véletlenül veszíthet a Fidesz?

Kampányrajt Magyarországon: már a jövő évi országgyűlési választásra gyúrnak a pártok. A Fideszben kezd összeállni a kampánycsapat, és a 106 egyéni jelölt személye is kezd biztossá válni; a baloldalon a káoszt akarják rendbe tenni. Vona Gábornak ugyan létezik egy mesterterve, ami azonban szupertitkos. Az ellenzéki pártok számára az a fő kérdés, hogy a befagyott pártrendszert melyikük képes megbontani. A centrális erőtér közepén ugyanis létezik egy körülbelül kétmilliós táborral rendelkező Fidesz, és két kisebb blokk, az összesen 1 milliós baloldal és a szintén körülbelül 1 milliós Jobbik. A Fidesznek az a jó, ha így marad, hisz akkor akár újra kétharmaddal nyerhetik a közelgő választást.

Hit és értékek

Keresztények a betelepítés és abortusz mellett

Új felekezetközi mozgalmat hozott létre Amerikában a Trump-ellenesség. Az elnök rendelete az átmeneti beutazási korlátozásokról és az abortusz-szervezeteknek nyújtott szövetségi támogatások megvonásáról arra indított számos egyházi vezetőt, hogy demonstratív módon kiálljanak a muszlim bevándorlók és az abortuszklinikák mellett. A keresztény aktivisták nem elégednek meg a társadalmi szolidaritással, hanem mecsetekbe járnak muszlim imaösszejövetelekre, mások pedig a magzati testrészek kereskedelmével is foglalkozó Planned Parenthood új washingtoni klinikáját „szentelték fel”. A jelenségben és az akciókban közös vonás, hogy nyíltan és büszkén vállalják az alapvető bibliai normák felrúgását.

A rendelt idő

Az idő kereke örökké forog – ez a gondolat az ősi Babilonban született, de a mai napig ez a tudat ringatja az emberiséget abban a kényelmes hitben, hogy az időben, a végtelen Kronoszban sötét múltja elfolyik, fényes jövője pedig örökké tart. A mai tudományos világkép, a görög–római kultúra, a keleti és ezoterikus vallások mind-mind ciklusokban látják az időt, ami mindig hoz egy új holnapot, lehetőséget biztosítva a tegnap elfelejtésére. Egyedül a zsidó–keresztény világkép beszél a „rendelt időről”, mint céllal, értelemmel és fe­le­lőséggel bíró korszakról.

HÁTTÉR

Gender gendernek farkasa

A médián nem jött át, úgyszólván láthatatlan maradt a napokban a Kossuth térre meghirdetett transzegysejtű demonstráció. Azt is mondhatnánk, hogy a tiltakozás a mérete miatt maradt visszhangtalan, és ezen még a szabályos területfoglalási engedély sem segített, de semmiképpen se használjuk ki méretbeli fölényünket e kisebbséggel szemben. A transzegysejtűek azért tüntettek, mert a többsejtűek részéről folyamatos megbélyegzést tapasztalnak, és ez nemcsak őket akadályozza a fejlődésben, hanem a biológia tudományának egészét is veszélyezteti. A kirekesztés leghangosabb szószólói állításuk szerint a többsejtűekhez csak a közelmúltban felzárkózott medveállatkák és nyálkagombák. Ők azok, akik nem engedik, hogy az egysejtűek a soksejtű társadalom integráns részévé váljanak – szól az egysejtűek érzelmektől fűtött petíciója, hozzátéve, hogy vannak közöttük olyan többsejtűek, akik lelkük mélyén egysejtűnek érzik magukat, és ezt büszkén vállalják is, de valójában ezzel csak az igazi egysejtűek helyzetét nehezítik.

Megvilágosodott techguruk

Egyre nagyobb sebességgel terjed a buddhizmus az amerikai gazdasági vezetők között. Igaz, az ateizmusukról híres techguruk a Szilícium-völgyben a buddhizmusból is saját belátásuk szerint válogatnak, így egy teljesen új vallási irányzat van születőben – a „mindfulness”, más néven „éber önirányítás” vagy „tudatos jelenlét”.

Dolgozó mami - Hogyan találhat állást ma egy kismama?

Várandósoknak, kisgyerekes anyukáknak segít tanácsadóként munkajogi kérdésekben eligazodni, ha a babatervezés, babavárás vagy a munkába való visszatérés során gondjuk akad a munkáltatójukkal. Emellett kisgyerekes anyukáknak tanít álláskeresési technikákat, segíti őket, hogy mihamarabb el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. Beszélgetőpartnerünk nem más, mint Repka Ágnes, a közkedvelt Dolgozó mami blog szerzője, HR-szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó.

110 éve született az energetika úttörője

Heller László úttörő tevékenységét számos, a nevéhez köthető szabadalom igazolja: Magyarországon mintegy 50 találmányt szabadalmaztatott, az Egyesült Államokban és Svájcban összesen 24 szabadalmi bejelentést tett. A hazai energetika és energiaipar figyelemre és elismerésre méltó tervezője, koordináló mérnöke volt.

Áttörés előtt? - Még több állami forrás otthonteremtésre

2017-re áttörést várnak a bankok és a befektetők az új lakások piacának kínálatában. Ebben a felhajtóerőt egyrészt az áfa-visszaigénylési lehetőség jelenti, másrészt az új lakások iránti igény, amiben benne van a másfél éve elindított CSOK-rendszer is. Az érdeklődők viszont óvatosak: nagyjából egy­ötödük jut el a CSOK-igénylésig – többnyire a 2 vagy 3 gyermekkel, illetve önrésszel is rendelkező családok –, s többségük használt lakás vételére veszi fel a támogatást.

Magyar Gulag-foglyok visszaemlékezései

Hozzávetőleg 18 millió ember töltött el hosszabb-rövidebb időt az úgynevezett Gulag-táborrendszerben 1929 és 1953 között. A „málenkij robotra” elhurcolt magyarok száma 700 ezerre tehető, akik közül 300 ezren már nem tértek haza. Nekik állít emléket a február 25-ig meghosszabbított Gulag-emlékév keretében megjelenés előtt álló Gulag történetek – Dél-alföldi magyarok és magyarországi németek a szovjet munkatáborokban című tanulmánykötet.

Obama Fan Club

„Az a lazaság, higgadtság pedig példaértékű, amit Barack Obama tudott sugározni államférfiként”(Fekete-Győr András, a MoMo elnöke)

KÁVÉSZÜNET

Édes élet - Hogyan válasszunk minőségi mézet?

Tóth Otília Ramóna és Tóth Árpád friss és új megközelítésből akarta az emberek számára elérhetővé tenni a minőségi termelői mézet. Blasinszky Zsolt harmadik generációs méhész mézeit forgalmazzák, akinek a nagyapja még 1949-ben kezdett el méhészkedni. Olyan csomagolásokat álmodnak meg, amelyek visszatükrözik a mézek értékét, megfelelnek a mai trend követelményeinek, és minden részletükben képviselik a kéz­mű­ves­sé­get. Céljuk a magyar termelői méz propagálása Magyarorszá­gon és külföldön egyaránt.

Fojtogató légkör - A szmog élettani hatásai

Sajnos a szmog és az általa okozott egészségkárosodás egyre inkább a mindennapjaink részévé vált. Az összes környezeti ártalom közül a légszennyezés a legveszélyesebb, világszerte a 4. vezető halálok. Hazánk azon európai országok egyike, ahol a legmagasabb a légszennyezés miatti egészségkárosodás: csak a részecskeszennyezés miatt közel 13 ezren halnak meg idő előtt az EEA (Európai Környezetvédelmi Ügynökség) 2016-os jelentése szerint. A kormányzat részéről azonban még mindig várat magára a hatékony fellépés. A kérdéskört Simon Gergely vegyianyag szakértővel veséztük ki.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!