hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megvilágosodott techguruk
Hódít a buddhizmus a Szilícium-völgyben

2017. 02. 09.
Egyre nagyobb sebességgel terjed a buddhizmus az amerikai gazdasági vezetők között. Igaz, az ateizmusukról híres techguruk a Szilícium-völgyben a buddhizmusból is saját belátásuk szerint válogatnak, így egy teljesen új vallási irányzat van születőben – a „mindfulness”, más néven „éber önirányítás” vagy „tudatos jelenlét”.

Találgatások sorát indította el tavaly év végén Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, amikor a közösségi oldalon a vallás fontosságáról posztolt. Egy karácsonyi és hanukai jókívánság kapcsán egy kommentelő azt kérdezte tőle: „Nem vagy ateista?”, mire azzal válaszolt: „Nem. Zsidóként nevelkedtem, azután olyan időszakon mentem át, amikor megkérdőjeleztem dolgokat, de most úgy hiszem, hogy a vallás nagyon fontos.” Az viszont nem derült ki, hogy az ateizmust melyik vallásra cserélte fel: voltak, akik a karácsony miatt a kereszténységre tippeltek, bár a hanuka ezen az alapon a judaizmusra utalt – és az is igaz, hogy mindkettőt lehet vallásos meggyőződés nélkül is ünnepelni. Mások a budd­hizmust valószínűsítették, mondván, felesége is ezt a vallást gyakorolja, ő maga pedig bő egy évvel ezelőtt posztolt egy olyan fotót, amelyen egy kínai buddhista szentélyben imádkozik a világ és a családja békéjéért és egészségéért. „A buddhizmus egy csodálatos vallás és filozófia, amelyről idővel mind többet tanulok. Remélem, hogy egyre mélyebben meg tudom érteni a hitet” – fogalmazott a bejegyzésben.

A világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb embere ugyanakkor januárban texasi keresztény pásztorokkal találkozott, ami újabb találgatásokra adott okot. A találkozó azonban nem spirituális volt elsősorban. Zuckerberg arra volt kíváncsi, hogyan építik a közösségeiket ezek az egyházi vezetők, ami akár módszertani adatgyűjtésnek is felfogható. Ráadásul Zuckerberg a látogatást annak a kampánynak a részeként kezeli, amely során egy év alatt minden amerikai államot meg kíván látogatni, hogy „kilépjek, és többet beszélgessek az emberekkel arról, hogy hogyan élnek, hogyan dolgoznak, és mit gondolnak a jövőről”. A Facebook-alapító többek között arra is kíváncsi volt, hogy a keresztények hogyan építik saját közösségeiket.

Kutass magadban!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!