hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A rendelt idő
A történelem szombatja megakasztja a babiloni időkerék forgását

2017. 02. 09.
Az idő kereke örökké forog – ez a gondolat az ősi Babilonban született, de a mai napig ez a tudat ringatja az emberiséget abban a kényelmes hitben, hogy az időben, a végtelen Kronoszban sötét múltja elfolyik, fényes jövője pedig örökké tart. A mai tudományos világkép, a görög–római kultúra, a keleti és ezoterikus vallások mind-mind ciklusokban látják az időt, ami mindig hoz egy új holnapot, lehetőséget biztosítva a tegnap elfelejtésére. Egyedül a zsidó–keresztény világkép beszél a „rendelt időről”, mint céllal, értelemmel és fe­le­lőséggel bíró korszakról.

Ennek hosszát a rabbinikus tradíció – egyetértésben a korai egyházatyákkal – hagyományosan hat plusz egy millenniumban, azaz hétezer évben határozta meg. Az első szakasz, az emberi szenvedéstörténet a korrigált zsidó naptár szerint a 21. század első felében, a harmincas években jár le, ami történetesen Jézus halálának és feltámadásának kétezredik évfordulója is egyben. Ha az ősi tradíció és az évszámítás pontos, akkor alig több mint egy évtizeden belül föltűnhetnek a történelem színpadán az apokalipszis lovasai.

Kronosz spirálja

Négyezer éve, Babilonban élő káldeus csillagászok alkották meg a történelem uralkodó időképének alapját, a zodiákus kereket, ami a Nap útját követve 12 csillagjegyre osztja föl az éjszakai égboltot. Ez az első ismert csillagtérkép, az összes ismert asztrológiai rendszer – nyugati, kínai, indiai, babiloni – alapja, ami annyira gyorsan terjedt el keletre és nyugatra, hogy már a 3500 éve, az i. e. 15. században író­dott mózesi törvény is megemlíti, mint az ég seregeinek a tiszteletét: „Se szemeidet fel ne emeld az égre, hogy meglásd a napot, a holdat és a csillagokat, az égnek minden seregét, hogy meg ne tántorodjál, és le ne borulj azok előtt, és ne tiszteljed azokat…” (5 Mózes 4:19)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!