hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs egyetértés a telepekről
Érdekek és ellentétek

2017. 02. 09.
Irán, a palesztin békefolyamat és a Brexit utáni szorosabb kétoldalú együttműködés volt terítéken Theresa May és Benjamin Netanjahu találkozóján Londonban. A két vezető arról is megemlékezett, hogy idén lesz a 100 éves évfordulója a Balfour-nyilatkozatnak, amelyben a britek támogatásukat fejezték ki egy zsidó „nemzeti otthon” létrehozására Palesztinában. May ugyanakkor kifejezte nemtetszését a zsidó telepek legalizálásáról szóló törvény kapcsán.

Kisebb bakival indult Benjamin Netanjahu hétfői londoni látogatása. Az izraeli miniszterelnök két perccel előbb érkezett a Downing Street 10-hez, a britek azonban nem álltak készen a fogadására, így egyedül kellett besétálnia a brit kormányfő hivatalos rezidenciájába. Később azonban a két vezető mosolyogva fogott kezet az újságírók előtt.

Theresa May azzal fogadta izraeli kollégáját, hogy megjegyezte: találkozójukra pont abban az évben kerül sor, amikor a Balfour-nyilatkozat 100. évfordulójára készülnek. Az 1917-es nyilatkozatban fejezték ki a britek, hogy támogatják egy zsidó „nemzeti otthon” létrehozását Palesztinában. A fontos esemény évfordulóján, november 2-án megemlékezést terveznek Londonban, amire a brit kormányfő meg is hívta az izraeli vezetőt. Netanjahu nagyra értékeli a meghívást, főleg annak fényében, hogy a palesztinok a britek beperelését tervezik a nyilatkozat miatt. Tavaly júliusban már az Arab Ligához fordultak segítségért a jogi előkészületek megtételéhez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!