hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Címlapgyűlölet
Hisztérikus reakciók a beutazási tilalomra

2017. 02. 09.
MegdöbbentŐ rajzzal reagált az egyik legbefolyásosabb európai hetilap Donald Trump hét országra vonatkozó, átmeneti beutazási tilalmára. A Der Spiegel címlapján az Iszlám Állam lefejezős hóhéraként ábrázolja a három hete hivatalba lépett amerikai elnököt, aki egy véres kést és a Szabadság-szobor vérző fejét tartja a kezében (ehhez képest már apróság, hogy a Trump-karikatúrának szeme sincs, csak kiabáló szája). A német hetilap vezető szerkesztője szerint csak a „demokráciát védelmezik” a címlappal, mert „Németországnak élére kell állnia a 45. amerikai elnökkel és kormányával szembeni ellenállásnak”.

Klaus Brinkbäumer szerint teljesen megalapozott a párhuzam Trump elnök és az ISIS lefejező propagandavideói között, mivel egyaránt ellentétesek „a liberális értékekkel”. A Reuters TV-nek nyilatkozva a szerkesztő elmondta, hogy a címlappal az volt a céljuk, hogy „megmutassuk, mi forog kockán: a demokrácia, a szabadság, a sajtó függetlensége és a jogrend. Mindezek veszélybe kerültek”. Brinkbäumer úgy véli, Trump a mai „Néró császár, aki elpusztította Rómát”, ezért a világnak ellen kell állnia a zsarnoknak, aki „rasszista, és felülről indított puccsot akar végrehajtani azáltal, hogy egy illiberális demokráciát vagy egy ennél is rosszabb rendszert hoz létre, és alá akarja ásni a hatalmi egyensúlyt. Mi tehát csak a demokráciát védjük ezekben a nehéz időkben”. A címlapot egyébként egy Németországban élő kubai grafikus, Edel Rodriguez készítette, aki már Európába érkezése előtt, Fidel Castro rezsimjében magáévá tette az Amerika-ellenességet.

Bár Németországban is voltak, akik nem értettek egyet a Spiegel-címlappal (a Die Welt szerint „Trump legélesebb kritikusai egyszerűen elveszítették a morális tájékozódási képességüket”), és a bejelentések nyomán a német Sajtótanács is foglalkozik az üggyel (igaz, jelezték, hogy csak március végén tudnak majd először tárgyalni arról, megsértette-e a Spiegel a médiakódexet), más hetilapok borítóiból is látszik, hogy a liberális elitmédia frontális támadást indított az amerikai elnök ellen. A The Economist Molotov-koktélt hajigáló lázadóként ábrázolja Trumpot, míg az ír Village magazin egyenesen az elnök meggyilkolását sürgeti címlapján. „Miért ne” – ez áll öles betűkkel a fénykép alatt, amint Trump feje egy mesterlövész célkeresztjébe állítva szerepel.

Az amerikai Time ravaszabb, de morálisan az európai laptársaknál is aggasztóbb címlappal jött ki.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!