hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 07.28. (XXI/30) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Világnézeti háború a színfalak mögött

A novemberi kampány során hozott döntései alapjaiban befolyásolták a választás kimenetelét Donald Trump győzelme után az amerikai elnök egyik legnagyobb ellenlábasa lett. James Comey FBI-igazgatóként tett szokatlan kijelentései egy 35 évvel ezelőtti szakdolgozatra vezethetőek vissza. A Hetek megszerezte az írást, ami új alapokra helyezi az Egyesült Államokban tapasztalható társadalmi szembenállásról alkotott képünket.

Válság bármi áron

Az arab-izraeli konfliktusban megszokhattuk, hogy bármi ürügyül szolgálhat a palesztinoknak egy újabb erőszakhullám kirobbantásához, különösen ha az összefüggésbe hozható a jeruzsálemi Templom-heggyel, arab nevén Haram es-Sariffal. Már a modernkori intifádák ősforrásánál, az 1929-es mészárlások idején is az volt a jelszó, hogy „Védjük meg az al-Akszát!”, utalva ezzel a hegyen álló mecsetre. Az utóbbi évtizedekben volt, amikor egy régészeti feltárás, máskor egy alagútkijárat megnyitása vagy éppen egy izraeli politikus látogatása szolgált magyarázatként a palesztin felháborodásra. De még ezekhez képest is banálisnak tűnik a mostani, biztonsági fémdetektorok okozta válság, amit a kapuk leszerelése sem szüntetett meg.

Belföld

Trianon minden rossz gyűjtőneve

A magyar kormány titkos propaganda-főosztálya, amely aknamunkát folytat a román állam ellen, és támogatja a magyar szeparatista törekvéseket – nemrégiben így állították be a magyarországi Trianon 100 nevű kutatócsoportot a romániai sajtóban, mégpedig egy kolozsvári történészprofesszor vádaskodásai nyomán. A csoport a Magyar Tudományos Akadémia fiatal kutatók számára kiírt Lendület-pályázatán nyert harmincmillió forintot a békeszerződéssel kapcsolatos ismeretek bővítésére. A munka vezetőjé­vel, Ablonczy Balázs történésszel beszélgettünk.

Hit és értékek

Királynők, akik megrontották Európát

„Hallgass rám, míg elmondom neked szeretőid történetét“ – ezzel utasította vissza Gilgames a híres mezopotámiai eposzban a hűtlenségéről híres Istár istennő közeledését. Itt tűnik fel először az „ég királynéja“, akinek gátlástalan és soha ki nem elégülő perverzitása a föníciai hajósokon keresztül az egész Földközi-tengert, majd a görög kultúrát és a Római Birodalmat is megrontotta. Egy ókori történetíró szerint Istár templomában tisztelték Europét, a föníciai királylányt, aki a Baálnak szentelt bika – szintén egy kánaáni vallási jelkép – hátán vitte Egyiptom és Babilon szellemét nyugatra.

HÁTTÉR

„Már nem azt mondja, amikor hazamegy, hogy nyakon szúrlak”

Felállva tapsolt 74 ország képviselője, amikor Bogdán László, Cserdi polgármestere áprilisban az ENSZ New York-i székházában felszólalt a cigány nők hátrányos helyzete miatt, illetve azért, ahogy a „cigány macsóférfi-kultúrában” a nőket kezelik. Amerikai lapok elismerően írtak a beszédéről, itthoni férfitársai viszont nem tüntették ki az akcióért, mi több, nem roma oldalról le is rasszistázták. A téma kapcsán közös beszélgetésre invitáltuk Bogdán Lászlót és dr. Orsós Zsuzsa egészségügyi prevencióval foglalkozó biológust, rákkutatót – mindketten mély- szegénységből jöttek, s a maguk módján jelentős erőfeszítéseket tesznek a cigányság felemelkedéséért.

„Vajon mit tenne Mohamed?”

A dzsihádisták vadásznak rá, a családja kitagadta, az interneten tízezrek követik. A Hetek megkereste a keresztény hitre tért szerzőt, hogy meséljen tapasztalatairól, és mondja el véleményét korunk legnagyobb kihívásaival kapcsolatban.

„Magyarország Európa szíve”

A címben szereplő mondatot Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke nyilatkozta. A korábban vívásban olimpiai bajnok jelenlegi NOB-elnök a vizes világbajnokság során a Duna Arénába látogatott. Kijelentette, hogy amit itt látott, az lenyűgöző. Hihetetlen teljesítménynek értékelte, amit mi, magyarok alkottunk mindössze két év alatt a tervezéstől a megvalósításig.

Li Chang, azonnal add vissza Vajk kipáját!

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel közös látogatásán Orbán Viktor a Dohány utcai zsinagógában arról beszélt, hogy nálunk ma a zsidó élet a reneszánszát éli. A második világháború előtt valóban nagyszámú, virágzó zsidó közösség élt Magyarországon, melyeket szinte teljesen megsemmisített a holokauszt, s a túlélő és itt maradó kevesek sem állíthatták helyre a kommunizmus ideje alatt. A rendszerváltás után indult el az igazi megújulás, akkor valóban emlegettek zsidó reneszánszot, újjászületést. Hol tartunk most? A fővárosban a Judafest fesztiváltól a Budapest Klezmer Band koncertjein keresztül a Frőhlich Kóser Cukrászdáig számos módon találkozhatunk a zsidó jelenléttel. De vajon hogy élik meg ezt maguk a zsidók? Természetesen a zsidó identitás kérdésének végtelen vitáját és gordiuszi csomóit nem vállalkozunk e cikk keretében megoldani, inkább maradnánk annál a diplomatikus meghatározásnál, ahogy a viccben áll: „zsidó az, aki azon gondolkodik, hogy mi a zsidó”.

A posztmodern közösségek útvesztőiben

Napjainkban mintha elfelejtődött volna az a politikai éle-tünk megújulását szorgalmazó, korábban gyakran emlegetett követelmény, hogy erkölcsi fordulatra volna szükség. A közvélemény talán belátta az etikai értékek megvalósításának és hathatós számonkérésének a lehetetlenségét, tudomásul vette közéletünk anomáliáinak kiküszöbölhetetlen jelenlétét. Egyre kevésbé háborodik fel, és alig mutat ellenállást a növekvő és szaporodó visszaélések láttán.

KÁVÉSZÜNET

„A démonaimmal táncolok”

„Az ölte meg, amiért rajongtunk érte: a saját démonjai” – gyászolta világhírű együttese a rockzene legújabb tragédiáját, Chester Benningtont. A „dühös fiú”, miután tizenöt éven át milliókkal osztotta meg sötét árnyaival folytatott személyes harcát, végül engedett ennek a belső hangnak, és laká-sán fölakasztotta magát. Végzetes magányában már nem számított neki sem a siker, sem a családja, sem a tízezres koncertek rajongása, egyedül az a depressziós kényszergondolat, ami áthatotta a zenéjét: élni egyszerűen értelmetlen.

Megtervezett függőség

Uniós viszonylatban mindmáig a kannabisz a leggyakrabban használt kábítószer, de a legszegényebb országokban, így Magyarországon is az a tapasztalat, hogy a klasszikus szereket teljes egészében felváltotta az olcsó és az egészséget súlyosan károsító dizájnerdrogok használata. Ezeket a magas hatóanyag-tartalmú szintetikus szereket főleg Kínában állítják elő, és elsődleges fogyasztói a tinédzserek, a nyár pedig ebből a szempontból különösen veszélyeztetett időszaknak számít.

A sokoldalú finomság

Bár „a tej élet, erő, egészség” szlogenje már rég lejárt, helyét kétségkívül a joghurtok vették át. A nagy nyári melegben ráadásul jó, ha van olyan csemege a tarsolyunkban, ami egyszerre finom, tápláló és a szervezetünk számára hasznos, jótékony hatással bír. A kánikulában a fokozott folyadékbevitel mellett érdemes kihasználni a nyár adta természetes adottságokat: variálni az idénygyümölcsöket, a zöldségeket a jellegzetes ízű, értékes összetevőkkel rendelkező joghurtokkal.

Dunkirk

A Csillagok között, az Eredet és nem utolsó sorban a megújított Batman-trilógia rendezője, Christopher Nolan azért már letett valamit az asztalra. S az életmű még korántsem mondható teljesnek.

Személyre szabott terápiák

„Ez a nő egyszer még Nobel-díjat fog kapni” – súgja oda nekem valaki a közönségből, miközben elhelyezkedem a székemen Varda Rotter izraeli professzor asszony előadását várva. A tudós érthető magyarázatainak hála, mi laikusok is többet megtudhatunk a rákról a Weizmann Intézet előadásán. A Heteknek külön interjút is adott az elismert kutató.

Ne hagyjuk kiszáradni a szemünket!

Talán észre sem vesszük, de a mai modern világban a szemünk az egyik legnagyobb igénybevételnek kitett szervünk. Mit tegyünk a leggyakoribb problémák megelőzése érdekében?

Jönnek a robotautók

Számos világcég gőzerővel dolgozik az önjáró autók megalkotásán, piacra dobásán, de az előrejelzések szerint két-három évtizeden belül nem- csak a közlekedés jelenlegi formája, hanem a nagyvárosok arculata is jelentősen meg fog változni. A várható előnyök mellett azonban számos fontos kérdés vár még megoldásra.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!