hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Személyre szabott terápiák
Interjú Varda Rotter izraeli rákkutatóval

2017. 08. 26.
„Ez a nő egyszer még Nobel-díjat fog kapni” – súgja oda nekem valaki a közönségből, miközben elhelyezkedem a székemen Varda Rotter izraeli professzor asszony előadását várva. A tudós érthető magyarázatainak hála, mi laikusok is többet megtudhatunk a rákról a Weizmann Intézet előadásán. A Heteknek külön interjút is adott az elismert kutató.

– Tulajdonképpen milyen betegség a rák?

– A testünk sejtekből épül fel. Ezeket a sejteket valamiféle információ vagy adott szabályok határozzák meg: ez a mi génállományunk. Olyan, mintha ez lenne a központ, ami diktálja a sejtek viselkedését és azt, hogyan reagáljanak a környező sejtekre. Amikor egy sejt egészséges, azt teszi, amit tennie kell, a megfelelő időben, a megfelelő mennyiségben, a környezettel összhangban. Bizonyos esetekben azonban egyes sejtek elvesztik ezt a kontrollt, és nem követik a „szabályozásokat”.

A kutatók rájöttek, hogy a rákos sejtek elvesztették az egyensúlyt, a burjánzást gátló „csapot”. Ezt leginkább az bizonyítja, hogy ezek a sejtek folyamatosan szaporodnak, ráadásul a környezetükhöz képest nagyon gyorsan. A testünk legtöbb sejtje (például a bőrünk) folyamatosan megújul, de  kontrollált formában. A rák esetében például a bőrön keletkezik egy seb, ami elkezd kontrollálatlanul nőni, és daganattá válik. Ez olyan sejtek tömege, amelyek teljesen másképpen viselkednek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!