hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Személyre szabott terápiák
Interjú Varda Rotter izraeli rákkutatóval

2017. 08. 26.
„Ez a nő egyszer még Nobel-díjat fog kapni” – súgja oda nekem valaki a közönségből, miközben elhelyezkedem a székemen Varda Rotter izraeli professzor asszony előadását várva. A tudós érthető magyarázatainak hála, mi laikusok is többet megtudhatunk a rákról a Weizmann Intézet előadásán. A Heteknek külön interjút is adott az elismert kutató.

– Tulajdonképpen milyen betegség a rák?

– A testünk sejtekből épül fel. Ezeket a sejteket valamiféle információ vagy adott szabályok határozzák meg: ez a mi génállományunk. Olyan, mintha ez lenne a központ, ami diktálja a sejtek viselkedését és azt, hogyan reagáljanak a környező sejtekre. Amikor egy sejt egészséges, azt teszi, amit tennie kell, a megfelelő időben, a megfelelő mennyiségben, a környezettel összhangban. Bizonyos esetekben azonban egyes sejtek elvesztik ezt a kontrollt, és nem követik a „szabályozásokat”.

A kutatók rájöttek, hogy a rákos sejtek elvesztették az egyensúlyt, a burjánzást gátló „csapot”. Ezt leginkább az bizonyítja, hogy ezek a sejtek folyamatosan szaporodnak, ráadásul a környezetükhöz képest nagyon gyorsan. A testünk legtöbb sejtje (például a bőrünk) folyamatosan megújul, de  kontrollált formában. A rák esetében például a bőrön keletkezik egy seb, ami elkezd kontrollálatlanul nőni, és daganattá válik. Ez olyan sejtek tömege, amelyek teljesen másképpen viselkednek.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!