hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ne hagyjuk kiszáradni a szemünket!

2017. 08. 26.
Talán észre sem vesszük, de a mai modern világban a szemünk az egyik legnagyobb igénybevételnek kitett szervünk. Mit tegyünk a leggyakoribb problémák megelőzése érdekében?

Mindenekelőtt fogyasszunk A-, C- és E-vitaminokban, valamint flavonoidokban, luteinben és zeaxantinban vagy astaxanthinban gazdag ételeket (például sárgarépát, sütőtököt, brokkolit, spenótot), vagy ha ebben „lemaradásunk” van, szerezzünk be ezeket tartalmazó jó minőségű táplálék-kiegészítőket. A karotinoidok hatékony antioxidánsok, közülük is talán a leghatékonyabb az astaxanthin, amelyet a „karotinoidok királyaként” is emlegetnek. Képes áthatolni a vér-agy gáton, és erőteljes védelmet tud biztosítani a szem számára. Gátolja a gyulladásos folyamatokat, hozzájárulhat az optimális fókuszáláshoz, ezáltal segíti az éles látást. Mivel azok, akik sok időt töltenek a számítógép előtt, gyakran panaszkodnak szemfáradtságra, érdemes beruházniuk ilyen táplálék-kiegészítőbe, mert egy hosszabb kúra után kedvező hatásokat észlelhetnek.

Az astaxanthin csökkenti a szemlencsében az UV-fény által kiváltott káros oxidációt okozó folyamatokat. Ez pedig főként a nyári időszakban nem elhanyagolható hatás, hiszen ilyenkor fokozottan ügyelnünk kell a szemvédelemre, például azzal is, hogy megfelelő napszemüveget választunk.

Jótékony hatással lehetnek az úgynevezett antocianin molekulákat tartalmazó táplálék-kiegészítők is. Ezek az antioxidánsok adják a fekete áfonya, a tőzegáfonya, az açai bogyó és a fekete rizs kékes-vöröses színét, és fontos szerepet játszanak a látásélesség megőrzésében. Védik a retina idegsejtjeit, és csökkentik a hajszálerek gyulladását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!