hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Li Chang, azonnal add vissza Vajk kipáját!
Tényleg van zsidó reneszánsz Magyarországon?

2017. 08. 26.
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel közös látogatásán Orbán Viktor a Dohány utcai zsinagógában arról beszélt, hogy nálunk ma a zsidó élet a reneszánszát éli. A második világháború előtt valóban nagyszámú, virágzó zsidó közösség élt Magyarországon, melyeket szinte teljesen megsemmisített a holokauszt, s a túlélő és itt maradó kevesek sem állíthatták helyre a kommunizmus ideje alatt. A rendszerváltás után indult el az igazi megújulás, akkor valóban emlegettek zsidó reneszánszot, újjászületést. Hol tartunk most? A fővárosban a Judafest fesztiváltól a Budapest Klezmer Band koncertjein keresztül a Frőhlich Kóser Cukrászdáig számos módon találkozhatunk a zsidó jelenléttel. De vajon hogy élik meg ezt maguk a zsidók? Természetesen a zsidó identitás kérdésének végtelen vitáját és gordiuszi csomóit nem vállalkozunk e cikk keretében megoldani, inkább maradnánk annál a diplomatikus meghatározásnál, ahogy a viccben áll: „zsidó az, aki azon gondolkodik, hogy mi a zsidó”.

Az identitásproblémából következően azt is nagyon nehéz meghatározni, hogy mekkora ma a zsidóság létszáma Magyarországon. Az Encyklopaedia Judaica 2007-es kiadása szerint 47 ezer.

„A zsidóság jelenkori létszámának meghatározása sem a magyar, sem a nemzetközi kutatásokban nem problémamentes, amelynek okai többrétegűek. A 20. század folyamán átalakult a kisebbség „definíciója” is. Tehát míg korábban a zsidóság vallási értelemben létezett, a két világháború között „faji kategóriává” vált, amit csak bonyolított a vegyes házasságok, illetve a kikeresztelkedettek léte. A szocializmus évtizedei alatt a szekularizáció tovább folytatódott, az etnikai alapú értelmezést pedig háttérbe szorította az, hogy a hatalom szemében csak egységes magyar társadalom létezett” – világít rá a problémára Kispál Richárd Számoljuk újra! A magyarországi zsidóság létszámával kapcsolatos számítások című írásában a barankovics.hu-n. Majd Sebők Lászlót idézi, aki szerint 2012-ben a magyarországi zsidók száma 45 ezer és 85 ezer fő között lehet (szűkebb értelmezés), az apai ágon zsidó származásúakkal együtt pedig legfeljebb valamivel 100 ezer fő felett. Mindenesetre ennek alapján elmondhatjuk, hogy a százezret alig meghaladó létszámával Magyarországon él Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége, állítja Kispál. Hozzátesszük azonban, hogy lapunk információi alapján vannak, akik szerint a halálozási mutatók, a kivándorlás és az aszszimiláció miatt a fenti szám erősen túlzónak tekinthető.

Nos, visszatérve a kulturális rendezvényekre, mostanra már három nagyszabású rendezvénysorozatot találunk: a 2015 óta létező Zsidó Kulturális Fesztivált, amelyet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) szervez, s amely tulajdonképpen a meg­előző 17 évben megrendezett Zsidó Nyári Fesztivál utódrendezvénye. A Zsidó Művészeti Napok 2016 tavaszán került először megrendezésre Budapesten. Mindkét rendezvénysorozat a zsidó kultúra sokszínűségét mutatja be változatos művészeti produkciókkal az érdeklődő közönségnek. A Spinoza Zsidó Fesztivált idén tizenötödször rendezik majd meg szeptemberben a Spinoza Házban, amely a Dob utcában, a Dohány utcai zsinagóga szomszédságában található színház és étterem, a budapesti zsidóság egyik kulturális központja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!