hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Világnézeti háború a színfalak mögött
Exkluzív: sok mindent megmagyaráz a lemondatott FBI-igazgató szakdolgozata

2017. 07. 27.
A novemberi kampány során hozott döntései alapjaiban befolyásolták a választás kimenetelét Donald Trump győzelme után az amerikai elnök egyik legnagyobb ellenlábasa lett. James Comey FBI-igazgatóként tett szokatlan kijelentései egy 35 évvel ezelőtti szakdolgozatra vezethetőek vissza. A Hetek megszerezte az írást, ami új alapokra helyezi az Egyesült Államokban tapasztalható társadalmi szembenállásról alkotott képünket.

Pár hónappal ezelőtt a Gizmodo egyik újságírója érdekes felfedezést tett, amikor leleplezte James Comey, az akkori FBI-igazgató titkos Twitter és Instagram fiókjait. Az amerikai elnökválasztás egyik kulcsfigurája ugyanis Reinhold Niebuhr álnéven (lásd keretes írásunkat) volt fent a közösségi oldalakon, aki a 20. század egyik vezető teológusa volt. Hamar kiderült, hogy a szövetségi nyomozóiroda első embere egyetemistaként a William & Mary kémia-teológia szakán diplomázott, szakdolgozatát 1982-ben pont az említett teológusról írta. Niebuhrra azóta is több demokrata és republikánus politikus (köztük Barack Obama és John McCain) morális iránytűként tekint, nézetei különösen az ezredforduló óta váltak széles körben elterjedtté.

James Comey egy ír származású New York-i katolikus családban nevelkedett, majd csatlakozott a metodista egyházhoz, ahol még a vasárnapi iskolában is tanított.

A William & Mary egyetemen írt szakdolgozatát A keresztény a politikában címmel adta be. A diplomamunka gerincét a liberális protestáns nézeteket valló Reinhold Niebuhr és Jerry Falwell konzervatív evangélista (lásd keretes írásaink) elveinek szembeállítása képezi.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!