hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dunkirk
Új fejezet a háborús filmek lexikonjában

2017. 08. 26.
A Csillagok között, az Eredet és nem utolsó sorban a megújított Batman-trilógia rendezője, Christopher Nolan azért már letett valamit az asztalra. S az életmű még korántsem mondható teljesnek.

A Dunkirk (a francia Dunkerque város angol neve) felvonultatja mindazt, amiért sokan üdítően egyedinek látjuk a fentebb sorolt darabok mesterének kézjegyeit – még sincs valahogy egyértelmű „hurrá”- élményünk a mű megnézése után. Ám abban egyetértünk a többnyire lelkes véleményekkel, hogy valóban új fejezet került a háborús zsáner lexikonjába. Mégpedig olyan kísérleti film formájában, amihez a rendező előtanulmányként jó sok némafilmet megnézett. Ez sokat elmond a mostani dolgozatáról.

Az eddigi Nolan-filmek közül ennek a történetnek van a legtöbb köze a valósághoz. 1940-ben, a második nagy háború drámai pillanatában járunk, amikor a Nyugat-Európát már majdnem leigázó németek a kikötőváros partjára szorítják be az angol–francia–belga hadseregek maradékait. A 330 ezer brit kimentése nem csak a katonák újbóli hadrafoghatósága miatt volt fontos, hanem lélektanilag is óriási hatást gyakorolt a hátországiakra, s az angolok nácizmussal szembeni tartását végképp össznemzeti üggyé tette. Így lett a Dinamó-hadművelet a totális kudarcból való felállás, sőt a visszavágás máig erős angol szimbóluma.

Értjük persze, hogy a rendezőt főképp a parton várakozás monoton napjainak pszichológiája ragadta meg. A halálközeli pillanatokkal és végkimerültségi tünetekkel átjárt bizonytalanság ment az agyakra-lelkekre. Nolan legfőképp ezt kívánja nekünk, filmfogyasztóknak átadni. Ehhez képest a végén árbocra húzott zászlóként lobogó „mi, derék britek” érzület kibontakozása már egy merőben másik elem. Jóllehet szándékosan az. Mindaddig ugyanis nyomasztó, szinte az egzisztencialista művészfilmekig elmenő (na jó, azokat megkarcoló) képsorokba merítenek minket. Az ég borús, a katonák egyformán soványak. Alig állnak a lábukon, végtelen sorokban, arccal a tenger felé, napokig. Valahol odaát van Anglia, teával és dzsemmel (ez is ott van a filmben) – és persze a túlélés lehetőségével.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!