hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 09.01. (XXI/35) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Venezuelai nagykövet: „Túlzásba visszük a demokráciát”

Az utcákon milliók tüntetnek, miközben már száz fölé tehető az erőszakos cselekmények áldozatainak a száma. A gazdaság romokban, általános a munkanélküliség és az élelmiszerhiány. Az ország budapesti nagykövetével beszélget- tünk a káosz mögött meghúzódó okokról.

Amerika véget nem érő háborúja

Az Egyesült Államok folytatja 16 éve tartó afganisztáni háborúját, de mostantól a győzelem nélküli háborúskodás és a nemzetépítés helyett az afganisztáni tálibok kiirtására koncentrál majd – közölte Donald Trump elnök az arlingtoni Fort Myer katonai támaszponton mondott beszédében. Az új afganisztáni stratégiával szövetséges erőket kíván kovácsolni a környező Pakisztánból és Indiából, és a NATO-tagállamok­ra is nagyobb nyomást gyakorol majd.

Belföld

„Kádárra hirtelen rázuhant a mázsás mennybolt”

A gazdaság drámai romlása, a kemény­vonalas kommunistáktól való félelme és a valóság félreismerése vezetett Kádár János bukásához – mondta Kádár jó barátja, Aczél György egy 1991-es interjúban, amit azonban csak a napokban ismerhetett meg a törté­ne­lemre fogékony közönség.

Vihar a lombikprogram körül

Egy hónappal később kavart nagy vitát egy július végén elfogadott kormányhatározat, amely szerint megdupláznák a mesterséges megtermékenyítésre szánt állami támogatást, és 20 százalékkal növelték a TB-támogatást a lombikprogramokban használt gyógyszereknél. Augusztus 20-án azonban „robbant a bomba”. Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke nekiesett a kormány szándékának. Szerinte a Fidesz-kormány fondorlatosan kényszeríti a családokat a keresztény értékek föladására.

Hit és értékek

Hogyan foglalta el Washingtont a Wall Street

Az Egyesült Államokat már egyre kevésbé az amerikai nép és az általuk megválasztott politikusok irányítják. A hatalom fokozatosan átkerült az amerikai szavazók kezéből transz-atlanti vállalatok vezetőinek egy nagyon szűk csoportjához. „Elüzletiesedett” a hatalmi szféra – a kormány már nem a népet, hanem a vállalatokat képviseli. A demokrácia árucikké vált, a kongresszusi képviselők megvásárolhatóak, ezt pedig oligarcharendszernek és nem demokráciának szokták nevezni – mutat rá Richard Belzer és David Wayne új könyve, a Corporate Conspiracies: How Wall Street Took Over Washington (Vállalatok uralma – hogyan vette át a hatalmat Washington fölött a Wall Street).

HÁTTÉR

Ahol 15 kiló rizs a minimálbér

Venezuela a világ egyik leggazdagabb országa lehetne, hiszen gigantikus mennyiségű olajkinccsel rendelkezik. A mesés jóléttől azonban két dolog is elzárja: az egyik az olaj világpiaci árának mélyrepülése, a másik pedig a politikai önkény – vélekedett a Heteknek egy magyar családfő, aki Venezuelába nősült, és több mint tíz éve él a dél-amerikai országban. 

Birodalmak temetője

Több mint kétezer év történelme hitelesíti a mai Afganisztánra sokszor alkalmazott jellemzést, miszerint az ország a „birodalmak te­me­tő­je”. A térség a nagy világtájak metszéspontjában fekszik, így a nyugatról kelet felé in­duló hódítóknak éppúgy az útjában volt, mint ahogy az Ázsiából Európa és a Közel-Kelet felé törekvő hadvezérek­nek. A térség az ókortól kezdve a nagy civilizációk met­széspontját is jelenti. Az ország geostratégiai jelentőségét csak tovább növelte a husza­dik század elején, hogy a nagy földgáz- és kőolajkész­let­tel rendelkező Perzsia (Irán) szomszédságában fekszik (de mint azóta kiderült, az afga­nisz­táni földgáz- és ritkafém- készlet is jelentős).

Makk Károly (1925-2017)

Lapzártakor jött a hír, hogy életének 92. évében szerdán elhunyt Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze.

Mr. Fölényes és a klubja

Magyarország megszakította a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatot Hollandiával, mert a hamarosan távozó holland nagykövet igen különös dolgokat mondott egy magyar hetilapnak:

Hová lett Attila kardja?

A magyar Őstörténet forrásait bemutató sorozatunk első két részében utaltunk arra, milyen viták zajlanak a 19. század második felétől egyedül hivatalos akadémiai álláspontnak számító finnugor eredet körül. A kritikusok szerint a Monarchia, majd később a kommunista diktatúra idején részben politikai megfontolásokból utasították el azt a hagyományt, ami a magyarság történetét jóval korábbi időponttól kezdi elbeszélni, mint a 10. századi honfoglalás. Ma azonban egyre több történész hajlik arra, hogy kapcsolatot keressen a Kárpát-medencét az 5. században elfoglaló hunok és a mintegy négyszáz évvel később megjelenő magyar törzsek között. Nem utolsósorban amiatt, mert a 19. század előtt keletkezett források többsége is ezt az eredetet fogadja el.

Van egy álmuk

Maszúd Barzáni, a Kurd Regionális Kormányzat elnöke már 2014-ben megpedzegette az Iraktól való elszakadás és az önálló kurd állam kikiáltásának gondolatát. Idén szeptember 25-én meg is tartják róla a referendumot Kurdisztánban. A szomszédok nem örülnek, sőt.

A német autógyárak dízelbotránya

Néhány évtizeddel ezelőtt a dízelautókat a lehető legolcsóbb és legkisebb fogyasztású, tehát környezetbarát közlekedési eszközként tartották számon. Az európai piacot letaroló német autógyárak egyszerű módszert választottak arra, hogy elhitessék, termékük nem károsítja az emberi egészséget: évtizedeken át szisztematikusan becsapták a hatóságokat és a közvéleményt. Végül amerikai kalandozásukon vesztettek rajta. A nagy dízelbotrány története.

„Család nélkül nem tudtam elképzelni a karriert"

Nem érzi skatulyának, amikor a Vukkal vagy a Szerelem, miért múlsz? című dalával azonosítják, szerinte minden énekesnek az az álma, hogy a dalai hozzá kötődjenek, vagy akár túl is éljék őt. Bár aránylag későn, 35 éves anyukaként futott be a popszakmában, Tina Turnerre gondol, és nem aggódik a jövője miatt. Beszélgetőtársunk Wolf Kati énekesnő volt.

KÁVÉSZÜNET

Diana és az örvény

1997. augusztus 31-én autó­balesetben vesztette életét Diana walesi hercegné. Jóllehet Károly brit trónörökös volt feleségének története többé-kevésbé mindenki számára ismert, az évforduló alkalmából tekintjük át újra a 20. század egyik legnagyobb celebévé vált, a boldogtalan házassága, saját mentális problémái, majd szeretői és asztrológusai hálójában ver­gődő, tragikus sorsú hercegné életének fő állomásait.

A HISZ és az iskolakezdés

Tanszerekkel megpakolt iskolatáskákat vittek több mélyszegénységtől sújtott település nebulóinak a HISZ aktivistái. A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának önkéntesei Karancsságon, Magyon és Salgótarjánban is szerveztek osztást a helyi kisiskolások számára.

Szívből Soul

A hagyományos cigányzene dallamvilágát és hangszerelését ötvözi modern elemekkel, például rapbetétekkel a Roma Soul zenekar, amely elsöprő hangulatú, virtuóz koncertjeiről ismert.

SMS-nyak, egércsukló, telefonkönyök

Korunkban szinte elképzelhetetlen az élet valamilyen digitális kütyü nélkül: csakhogy ezek túlzott használata korántsem veszélytelen dolog. Amint egy új kutatás is rámutat: aki napi 9 óránál többet nyomkodja vagy simogatja mobilját, tabletjét, vagy ütögeti klaviatúráját, jóval nagyobb eséllyel fog kéz- és csuklófájdalmaktól szenvedni, de az egyéb „kockázatok és mellékhatások” sora sem elhanyagolható. Szakemberek szerint nem lehet eleget beszélni a túlzott monitorhasználat ártalmairól – főleg miután az egyértelmű tünet megjelenése sem bír rá sokakat arra, hogy felálljanak a gép mellől. Mindeközben pedig a szakrendeléseket egyre többen keresik fel szemproblémákkal, valamint kéz-, csukló-, nyak- és hátfájással.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!