hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vihar a lombikprogram körül
Egy szentbeszéd hullámai

2017. 08. 31.
Egy hónappal később kavart nagy vitát egy július végén elfogadott kormányhatározat, amely szerint megdupláznák a mesterséges megtermékenyítésre szánt állami támogatást, és 20 százalékkal növelték a TB-támogatást a lombikprogramokban használt gyógyszereknél. Augusztus 20-án azonban „robbant a bomba”. Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke nekiesett a kormány szándékának. Szerinte a Fidesz-kormány fondorlatosan kényszeríti a családokat a keresztény értékek föladására.

„Jelenleg ott tartunk, hogy a gyermeket vállalni szándékozó párok mintegy 20-25 százaléka meddőségi problémákkal küzd. Nekik kizárólag orvosi segítséggel lehet gyermekük. Több európai országban az éves születésszámnak már közel 10 százaléka meddőségi kezeléseknek köszönhető. Ez az arány Magyarországon csak négy százalékra tehető” – írta május végi nyílt levelében Orbán Viktornak Dr. Kaáli Nagy Géza István, a Kaáli Intézet alapítója annak kapcsán, hogy a kormány a népességfogyás megállítására és visszafordítására szolgáló intézkedéscsomag elfogadására készült. A legnagyobb hazai lombikbébi-intézet atyja szerint egy korábbi OEP-jelentés egyértelműen kimutatta, hogy a meddő párok optimális támogatása milyen komoly mértékben emelné a születések számát. Ha a javasolt intézkedéseket már akkor bevezették volna, ma hazánkban 10 000 gyermekkel több élne – érvel drámai módon a professzor. A kormány mintha meghallotta volna a lombiktámogatást évek óta keveslő orvosi és politikusi hangokat, a családtámogatások egyéb elemeinek bevezetése mellett két hónappal később lépett is: egy július végén kihirdetett kormányhatározat szerint a lombikprogram támogatásának megemelésével a meddő párok gyermekvállalását segítené. Az akkor legfeljebb átlagos publicitást kapott ügy azonban csak augusztus végén vert fel igazán nagy port.

Szentbeszéd  

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke ugyanis augusztus 20-ai ünnepi szentbeszéde vége felé egyszer csak azt találta mondani: „Testvérek, még egy belső veszélyre oda kell figyelnünk! Ugyanis egy fondorlatosan megfogalmazott, a jó szándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben…” A győri püspök a Magyar Nemzetnek úgy magyarázta saját szavait, hogy „a magyar törvénykezés nem megfelelő a keresztény értékrend szerint”. Mivel a kormány „nagyobb összeget rendelt a lombikprogramhoz, ezért a nemzeti ünnepen, amikor a keresztény önfeladásról szóltam, szólni kívántam arról is, hogy a keresztény értékek ezen a téren is mást diktálnak” – indokolt Veres. A püspöki konferencia elnöke szerint a lombikbébiprogrammal az a probléma, hogy nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan meg az élet, ezért a mesterséges megtermékenyítés nem elfogadható a Katolikus Egyház számára. Veres szerint legtöbben tudatlanságból teszik, amit tesznek. Arra a kérdésre, hogy bűnt követ-e el az, aki részt vesz a programban, úgy válaszolt: „Attól függően, hogy mennyire volt tudatos részéről a döntés, ennek mértékében a bűne súlyosabb vagy kevésbé súlyos.” A kormánytól nem várják el, hogy ne támogassa a lombikbébiprogramot, a híveik figyelmét viszont felhívják az ellenvéleményükre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!