hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Kádárra hirtelen rázuhant a mázsás mennybolt”
Aczél György 1991-ben készült, utolsó interjúja

2017. 08. 31.
A gazdaság drámai romlása, a kemény­vonalas kommunistáktól való félelme és a valóság félreismerése vezetett Kádár János bukásához – mondta Kádár jó barátja, Aczél György egy 1991-es interjúban, amit azonban csak a napokban ismerhetett meg a törté­ne­lemre fogékony közönség.

Aczél György 1991 nyarán adta élete utolsó interjúját – néhány hónappal halála előtt. A Kádár-korszak kultúráért felelős vezetőjével Szinetár Miklós rendező, a Magyar Televízió korábbi elnöke beszélgetett. A rendszer bukásának okait firtató, közel egyórás beszélgetés azonban 26 éven át a fiókban maradt, Aczél ugyanis azt kérte, ne hozzák nyilvánosságra. Aczél e héten aktuális 100. születésnapja kapcsán Szinetár Miklós úgy gondolta, immár közölhető az anyag, az ATV vasárnap sugározta a soha nem látott felvételt.

Aczél György 56 évet töltött a kom­munista mozgalomban. Megjárta Rákosi börtönét, majd 1954-es szabadulása után azt remélte, „lesz valami”: megszabadulnak a sztálinizmustól. Élete végéig kitartott amellett, hogy „Marx munkássága megváltoztatta a gondolkodást”, még akkor is, ha később „áthaladt rajta az idő”, illetve hogy a rendszer célkitűzései és alapelvei helyesek voltak, a szocializmus jobb társadalmi rendszer a kapitalizmusnál.

Aczél merész terve

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!