hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 09.29. (XXI/39) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Koalíciós kényszerben Angela Merkel

Amilyen unalmas volt a kampány, olyan izgalmakat hoztak a választási eredmények – abszolút többség nélkül ugyanis Angela Merkel nem tud önállóan kormányt alakítani. A lehetséges koalíciós alternatívák minden résztvevő számára igencsak mozgalmassá teszik majd a következő négy évet.

Elindította a lavinát Ferenc pápa „apostoli buzdítása”

Elképesztő zavart okozott a katolikus egyházban Ferenc pápa tavalyi családi enciklikája, ami eretnek tanítások sorát indította el. A bíborosi szinttől egészen a „mezei” hívőkig min­denki arra vár, hogy az egyházfő egyszer és mindenkorra tisz­táz­za, nem tért el az évszázados katolikus doktrína és a Bib­lia alapvető tanításaitól.

A sokat szenvedett kurdok függetlenedési törekvései

Történelmi pillanat – megtartották a függetlenségükről szóló vitatott népszavazást az Irakban élő kurdok. A voksolást Irak mellett, a saját kurd kisebbséggel rendelkező Törökország és Irán ellenezte a leghevesebben, de a nyugati országok többsége sem támogatta. Helyszíni beszámolók szerint a színfalak mögött azonban a legtöbb ország elfogadta azt a tényt, hogy a független kurd állam létrejön. Az viszont biztos, hogy az önállósodás hosszú és lassú folyamat lesz.

Tengerparti ország diktátort keres

A líbiai polgárháború elmúlt éveiben kormányok váltották egymást. Egy hadúrnak, a Kadhafi-hadsereg volt vezérezredesének, Khalifa Haftarnak sikerült kiemelkednie a háború kö­déből és irányítása alá vonni Líbia gazdaságának kulcsát: az olajmezőket. Ha Haftarnak sikerül elfogadtatnia magát a világ vezető hatalmaival, az pontot tehet a líbiai polgárháború végé­re, és megoldhatja a Földközi-tengeren zajló tömeges migráció problémáját.

Belföld

A „teljes”, „demokratikus” „összefogás” blöffje

A magyar baloldal legújabb bolhacirkuszát szemlélve az ember azon csodálkozik, hogy az utódpárti baloldal hogyan húzta 27 évig a rendszerváltás után. Annak részleteibe, hogy a Botka–Gyurcsány háborúban kinek van „igaza”, méltatlan lenne belemenni, mint ahogy arról is kár szót ejteni, hogy most akkor volt-e az MSZP és a DK közös miniszterelnök-jelöltje néhány hétig (!) titokban (!!) tavaly november-decemberben Lattmann Tamás vagy sem.

Mélyponton a baloldal

Kezd szappanoperára hasonlítani a baloldali pártok kísérlete az összefogásra. Az érintett pártok támogatottsága azonban csökken, ez pedig szintén összefügg a nyíltszíni vitákkal. Nem kizárt, hogy a baloldal egy, a 2014-esnél is fájdalmasabb bukás felé tart.

Hit és értékek

Az elfedezés napja - Jom kippur jelentősége

A jom kipur, azaz engesztelés napja, a legfontosabb mózesi ünnep, Izrael megtérésének és bűnbocsánatának napját a hívő zsidóság huszonöt órás teljes böjttel és rengeteg bűnvalló és bűnbánati imával tartja meg. A keresztények számára ez nem kötelező, de a benne lévő jelképes tanítás megértése igen, hiszen a Tóra, a mózesi Törvény minden parancsa – a csak zsidók számára előírtak is – tartalmaz mélységes útmutatásokat és belátásokat az egész emberiség számára, mivel Jézus szavai szerint a Törvény egyetlen betűje vagy írásjele sem veszti érvényét, ameddig fennáll az ég és a föld, vagyis ez az Univerzum. (2017. 09.29.)

A Könyvek Könyve minden rekordot megdönt

Negyvennél is több szerző dolgozott rajta ezerhatszáz év során, három kontinensen. A Biblia a legek könyve: a leg­nép­szerűbb és egyben legüldözöttebb, az emberiségre a legnagyobb hatással bíró írás. A Szentírás a földön ma domináns nyugati civilizáció alapműve, a zsidó-keresztény kultúrkör emberének erkölcsi iránytűje, igazodási pontja, identitásának lényegi eleme – a közelmúltig legalábbis. Oly korban élünk, amikor Európa (és Amerika) identitási válságba kerülve a legalapvetőbb, a történelmét és kultúráját formáló értékeket is megkérdőjelezte. Ennek szignifikáns jele, hogy a nyugati civilizáció a Bibliát relativizálta, majd marginalizálta, és így társadalmai lassan ismét a sötét középkor szintjére süllyednek a Bibliával kapcsolatos ismeret területén.

HÁTTÉR

„Nincs mit ünnepelni a portugálok elleni 0:1-en”

Egy szürreális véletlennek köszönheti a karrierjét, és nem bánja, hogy 2010-ben otthagyta a köztévét. Egri Viktorral az át­iga­zolási piacról, a magyar kézilabda és foci hely­zetéről is beszél­gettünk, valamint arról, hogy szerinte miért nincs mit ünnepelni a válogatott Portugália ellen elért 0:1-es eredményén.

Zsákutcában a civil társadalom

2016 decemberében jelent meg a Kossuth kiadó gondozásában A civilek hatalma című tanulmánykötet. Egy olyan időszakban, amelyet – ahogyan a kötet bevezetőjében Ágh Attila fogalmazott – a „részvétlen demokrácia” kifejezés jellemez leg-inkább. A részvétlenség egyfelől a szolidaritás, másfelől az aktivitás hiányára is utal, hiszen ma a társadalmi aktivitás a védekezésre korlátozódik: nincsenek önálló kezdeményezések, érdekérvényesítő akciók, de ha mégis vannak, akkor menetközben rendre kifulladnak, leblokkolnak a kívánt cél elérése előtt; az erődemonstrációk a politikai hatalomnak a civil szférát sértő visszaéléseinek részleges elhárítására korlátozódnak. Ilyen körülmények között a védekezés természetesen nem jelenthet hatékony védelmet, mert nincs döntő befolyása a meghatározó jelentőségű társadalmi folyamatokra.

Szúnyogpara

A globalizáció és a globális felmelegedés egyaránt kedvez az olyan „egzotikus” betegségek terjedésének, amelyeket szúnyogok hordoznak. A tudósok világszerte egyre jobban odafigyelnek ezekre a mindenhol jelenlevő, szinte fel sem tűnő, ám igen veszélyes rovarokra, amelyek akár apokaliptikus méretű járványt is kirobbanthatnak, ha nem fordítunk elég figyelmet a megelőzésre.

Élet a halál előtt

„Haldokló gyerekeket akarsz ápolni? Ez valami aberráció?” – kérdezték ismerősei Erikától, amikor megtudták, hogy a fiatal családanya önkéntes munkát vállal a gyermekhospice-ellátásban. Magyarországon sajnos a mai napig rendkívül izolált helyzetben vannak azok a családok, amelyek gyógyíthatatlan beteg gyereket ápolnak otthon – nekik nyújt felbecsülhetetlen közösségi támogatást a Tábitha Gyermekhospice Ház.

Jön a forradalom light?

Múlt héten pénteken  Gulyás Márton, aki a Közös Ország Mozgalom (KOM) aktivistája, kijelentette az ATV-ben: ha a Fidesz nem támogatja választójogi javaslatukat, akkor polgári engedetlenségi mozgalmat indítanak. Másnap nyolc ellenzéki párt a KOM Alkotmány utcai Agórájánál aláírta ezt a javaslatot. Hétfőn a Népszava így kommentálta az eseményeket: „Szinte nem is kérdés, hogy nyolc ellenzéki párt polgári engedetlenségi akciót hirdet napokon, heteken belül.” Bár az MSZP elnöke egy picit ködösíti a dolgokat, szerinte „Orbán Viktort a mai, igazságtalan választási rendszerben kell legyőzni, s utána elfogadni a közös, alkotmányos szisztémát”. Igaza van, csak akkor teljesen érthetetlen, hogy miért csatlakoztak Gulyásékhoz.

KÁVÉSZÜNET

Újra szól a magyar nóta

Jó ebédhez szól a nóta, kerti lugas, tyúkhúsleves, pörkölt. Megannyi kelléke a szocialista vasárnapoknak, a „boldog” kádári időszaknak, amelyért annyi nosztalgikus szív kiált még ma is. Ez a rengeteg ellentmondást, vitát, indulatot kiváltó műfaj sokaknak savanyú, de mégis magyar, olyannyira, hogy csak a Kárpát-medencében terjedt el, mert itt sírva vigad ma is mindenki, a köznéptől a miniszterelnökig. A nótaszó nyomába eredtünk, mert ha temetik is, újraéled, ha leírják is, újra divat lesz belőle. De vajon miért?

„Nálunk a Jóisten a főborász”

„Hogy miért borászkodunk? Egyszerű a válasz: azért, hogy ha úgy hozza kedvünk, ne kelljen a szomszédba menni borért. Azért, mert így jó nekünk. Mert sosem unatkozunk: dolgozunk és imádkozunk a szőlőben (esőért vagy száraz időért), dolgozunk és imádkozunk a pincében (erjedéskor, palackozáskor, minden egyes kóstolónál). Mert ha sikerrel járunk, az másoknak is örömöt szerez, azt pedig sokszor kapjuk tőlük vissza. Mi így szeretünk élni” – mondja a Bott Pince egyik tulajdonosa, Bodó-Bott Judit.

Veszélyes vizeken

A boszniai hegyek mindig tartogatnak meglepetéseket, nincs ez másképp most sem. Ha az Adriai-tengert választjuk úti célul, de nem szeretnénk az unalmas autópályán utaz­­ni, érdemes levágni az utat Bosznia felé.

Mennyi még a harminckettő?

Bár óriási fejlődésen ment keresztül a fogászat, mégis a hazai felnőtt lakosság 98 százalékának van szuvas foga, ami az elégtelen szájhigiénia, az egészségtelen táplálkozás, a genetikai okok, vagy a helytelen, rendszertelen fogápolás számlájára írható. Lassan a népmeséből ismert „fogas” párbeszéd – Mátyás király és az öreg paraszt között – valósággá válik: „Mennyi még a harminckettő? - Bizony már csak tizenkettő...”

Mit egyen a gyerek?

Ha a gyermek már barátkozik az üveges bébipapikkal, de még nincs foga a csirke nuggetshez, akkor is találhatunk egyszerű és tápláló ételeket a számára.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!