hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tengerparti ország diktátort keres
A menekültkrízis megoldása Líbiában

2017. 10. 27.
A líbiai polgárháború elmúlt éveiben kormányok váltották egymást. Egy hadúrnak, a Kadhafi-hadsereg volt vezérezredesének, Khalifa Haftarnak sikerült kiemelkednie a háború kö­déből és irányítása alá vonni Líbia gazdaságának kulcsát: az olajmezőket. Ha Haftarnak sikerül elfogadtatnia magát a világ vezető hatalmaival, az pontot tehet a líbiai polgárháború végé­re, és megoldhatja a Földközi-tengeren zajló tömeges migráció problémáját.

Líbiában továbbra is polgárháborús a helyzet. Kelet-Líbiát és az olajmezőket (ezzel együtt tulajdonképpen az ország teljes gazdaságát) a Khalifa Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg ellenőrzi, melynek Bengázi a székhelye, miközben a vele szembenálló Nemzeti Együttműködés kormányának Tripoli a központja, de befolyását alig tudja fenntartani a nyugati városokban, hadereje pedig elenyésző. Önmagában a 2011 (Moammer Kadhafi diktatúrájának megdöntése) óta tartó polgárháború nem kényszerítené a nyugatot arra, hogy mindenképpen megoldást találjon a krízisre, és aktívan próbáljon beavatkozni Líbiában, hiszen az ország alapját képező kőolaj világpiaci ára még mindig mélyponton van. A líbiai káosz ülteti őket a tárgyalóasztalokhoz. 2011 óta ugyanis érdemben semmilyen rendfenntartó erő nem ellenőrzi az ország körülbelül 1700 kilométeres partszakaszát, melynek egyenes következménye lett, hogy Líbia a Földközi-tengeren zajló embercsempészet központjává vált.

Az eluralkodó káoszban ugyanis fejlődésnek indultak a csempészhálózatok. Mára jövedelmező piac lett a nyersanyagokkal való kereskedés, sőt az emberkereskedelem is. Mivel már nem ellenőrzik, ki érkezik az országba és ki távozik onnan, a líbiai partok nyitott átkelőhellyé váltak.

A csempészek élnek a körülmények nyújtotta lehetőségekkel, és képesek egyszerre akár 100 embert is bepréselni egy törékeny kis hajóba, hogy útnak indítsák őket Olaszországba. A Földközi-tengert átívelő átkelőhelyek száma megnégyszereződött 2013 óta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!