hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Koalíciós kényszerben Angela Merkel
Sakkjátszma

2017. 09. 28.
Amilyen unalmas volt a kampány, olyan izgalmakat hoztak a választási eredmények – abszolút többség nélkül ugyanis Angela Merkel nem tud önállóan kormányt alakítani. A lehetséges koalíciós alternatívák minden résztvevő számára igencsak mozgalmassá teszik majd a következő négy évet.

Szeptember 24-én az urnákhoz járultak a német választópolgárok, hogy kifejezzék akaratukat nemcsak arról, hogy Németországot ki kormányozza következő kancellárként, hanem arról is, hogy Európa milyen irányba haladjon majd tovább. Angela Merkel és pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) 32,9 százalékos eredménnyel a legtöbb szavazatot kapta. Korábbi koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt (SPD), Martin Schulzcal az élen, a második helyen került be a Bundestagba 20,5 százalékkal, a harmadik helyre pedig a folyamatos veszekedésektől és belviszályoktól megterhelt Alternative für Deutschland (AfD) érkezett meg, 12,6 százalékát szerezve meg a 61,52 millió választó szavazatainak.

A CDU-n és az SPD-n kívül mindenki nyert az előző választásokhoz képest. Az AfD, amelyet a pártból kilépett Frauke Petry helyett a két vezető képviselőjelölt, a nyíltan leszbikus Alice Weidel és a korábban 40 évig kereszténydemokrataként politizáló Alexander Gauland vezet, valóban alternatíva lehetett volna sokkal több választó számára. Az AfD igazi választási sikerét többé-kevésbé meghiúsító belső megosztottság viszont úgy tűnik, véget ért, ugyanis Petry bejelentése szinte semmilyen nagyobb negatív hatást nem váltott ki a párton belül. A hatalmi tülekedés megszűnésével igazi ellenlábasai lehetnek a jelenlegi vezetésnek, tekintve, hogy a tartományi parlamentekben is mindenhol sikerült az elmúlt időszakban mandátumot szerezniük.

A liberális FDP, amely a legutóbbi ciklusban nem került be a parlamentbe, most pedig 10,7 százalékot szerzett, míg a Zöldek és a szélsőbaloldali Linke eredményei, bár jóval kisebb mértékben növekedtek, mint az FDP támogatottsága, alig maradtak a 10 százalék alatt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!