hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zsákutcában a civil társadalom

2017. 09. 28.
2016 decemberében jelent meg a Kossuth kiadó gondozásában A civilek hatalma című tanulmánykötet. Egy olyan időszakban, amelyet – ahogyan a kötet bevezetőjében Ágh Attila fogalmazott – a „részvétlen demokrácia” kifejezés jellemez leg-inkább. A részvétlenség egyfelől a szolidaritás, másfelől az aktivitás hiányára is utal, hiszen ma a társadalmi aktivitás a védekezésre korlátozódik: nincsenek önálló kezdeményezések, érdekérvényesítő akciók, de ha mégis vannak, akkor menetközben rendre kifulladnak, leblokkolnak a kívánt cél elérése előtt; az erődemonstrációk a politikai hatalomnak a civil szférát sértő visszaéléseinek részleges elhárítására korlátozódnak. Ilyen körülmények között a védekezés természetesen nem jelenthet hatékony védelmet, mert nincs döntő befolyása a meghatározó jelentőségű társadalmi folyamatokra.

Így aztán arra a következtetésre juthatunk, hogy az említett tanulmánykötet címe – hazai viszonyainkat tekintve – pusztán egy beteljesületlen vágyálom, mert a civileknek nincs hatalma, arról pedig végképp szó sem lehet, amit az alcím állít: „A politikai tér visszafoglalása”. Sokkal valószínűbb, hogy a politika foglalja el azokat a pozíciókat, ahol a civil társadalomnak a hatalomgyakorlás korrekcióját kellene szabadon, befolyásmentesen végeznie. Ez pedig úgy történik, hogy a politika álcivil szervezeteket finanszíroz, vagy a működőképes szerveződések vezetőit vásárolja meg. Vagyis a csalfa látszat fennmarad: vannak szervezetek, de valós funkcióiktól megfosztva vagy legalábbis korlátozva egzisztálnak.

Könnyű – és ahogy látjuk, téves – lenne a fentiekért kizárólag a jelenlegi, vagy akár a korábbi kormányokat okolni, bár természetesen őket is súlyos felelősség terheli a politikán túli társadalom „megfagyásáért”.

A posztmodern világ megosztottsága

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!