hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Élet a halál előtt

2017. 10. 27.
„Haldokló gyerekeket akarsz ápolni? Ez valami aberráció?” – kérdezték ismerősei Erikától, amikor megtudták, hogy a fiatal családanya önkéntes munkát vállal a gyermekhospice-ellátásban. Magyarországon sajnos a mai napig rendkívül izolált helyzetben vannak azok a családok, amelyek gyógyíthatatlan beteg gyereket ápolnak otthon – nekik nyújt felbecsülhetetlen közösségi támogatást a Tábitha Gyermekhospice Ház.

2011 szeptemberében nyitotta meg kapuit a Tábitha Gyermekhospice Ház. Galambos László vállalkozó saját törökbálinti házát ajánlotta fel e célra, és havonta közel 5 millió forintot adományozott az otthon működtetésére, amelyet később külföldre távozása miatt átadott a Baptista Szeretetszolgálat fenntartásába. Az alapítót tisztán karitatív szándék vezette, neki magának két egészséges gyermeke van – tudjuk meg a Tábitha-ház gyermekonkológus igazgatójától, Benyó Gábortól, aki körbevezet minket a barátságosan berendezett, többfunkciósan kialakított épületben.

„Azoknak a szülőknek igyekszünk segíteni, akik úgy döntöttek, hogy napi 24 órában otthon ápolják a gyerekeiket, azaz nem adják be őket állami intézménybe” – magyarázza az igazgató, hozzátéve, hogy a Tábithában végzett palliatív ellátásnak csak egy része a hospice, azaz életvégi ellátás, ami az élet utolsó 3-6 hónapjára korlátozódik. A szakmai team az életet rövidítő, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, illetve súlyos fogyatékossággal élő gyerekek állapotjavító, tünetenyhítő gondozását is biztosítja, míg az önkéntesek elsősorban a játékról, a gyerekek szórakoztatásáról gondoskodnak. Az egyébként országos hatókörű intézmény csak kis részét fedi le annak a mintegy tízezer gyereknek, aki palliatív hospice ellátást igényelne hazánkban.

A maga nemében hiánypótló Tábitha félúton van a kórházi és az otthoni ellátás között, és felbecsülhetetlen segítséget jelent az érintett szülőknek, akik egyébként nemigen tudnának elmozdulni a gyermekük mellől. A mentesítő ellátás keretében itt több napra elvállalják a gyerek gondozását, míg a tranzit- ellátás keretében a kórházból kikerülő beteg szakszerű ellátását tanítják meg a szülőknek, illetve ha szükséges, házhoz is kimennek segíteni. Mindezt ingyen és bérmentve teszik, miközben öt évbe telt, hogy idén áprilistól OEP (ma már NEAK)-támogatásban részesülhessen a ház, azaz megtalálják a helyét a hazai egészségügyi ellátórendszerben. Az állami támogatás a költségvetésük 50-60 százalékát teszi ki, a többit a fenntartó, az adományozók és a pályázatok fedezik. Nemes Anna (jobboldali képünkön) és Vujity Tvrtko, az ATV munkatársai például nemrég komoly adománygyűjtó akciót szerveztek egy új Tábitha-ház felépítésére is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!