hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2019.03.29.(XXIII/13) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Értékelésből felmentve

Az Alkotmánybíróságnak az úgynevezett „Tajgetosz-törvény” kapcsán született döntése visszahozhatja a korlátlanabb tantárgyi felmentés gyakorlatát. Szakemberek szerint ezzel megint a könnyebb ellenállás felé mozdu­lunk el ahelyett, hogy egy hatékonyabb oktatási rendszert hoznánk létre.

Ellenzéki ígéretgyár

A nagytőke megfékezése, a Fidesz dominanciájának megtörése, európai bérek és nyugdíjak, csatlakozás az Európai Egyesült Államokhoz. Ellenzéki pártokat kérdeztünk a közelgő EP-választás tétjéről és saját céljaikról.

HÁTTÉR

Kis országok menthetik meg a szabadságot

A jeruzsálemi Herzl Intézet igazgatója ma a világ egyik legelismertebb konzervatív tudósa. Rövid budapesti látogatása alatt exkluzív interjút adott a Heteknek, amelyben elmondta: a nemzeti függetlenség kulcsa a szabadság szeretete, a gyermekvállalás és az erős honvédelem.

Életben hagyott tömeggyilkosok

Az ausztrál Brenton Tarrant március 15-én élőben közvetítette a Facebookon, amint fegyverével besétál az új-zélandi Christchurch két mecsetébe, és halomra gyilkolja az ott imádkozókat. Összesen ötven embert ölt meg. Később megadta magát a rendőröknek, és idült, cinikus vigyorral nyugtázta, hogy őt innentől nem érheti bántódás. Sajnos jól látja.

A halálbüntetés kivezetése

A halálbüntetés tilalma ügyében széles körű konszen­zus uralkodik az európai államokban.  A lakosság már megosztottabb a kérdésben, hazánkban például a többség támogatná a halálbüntetés visszahozatalát.

Kulcskérdés

Egészen újszerű és szokatlan hangvételű beszédet tartott a magyar miniszterelnök az MCC migrációs konferenciáján, ami egészen új alapokra helyezi a májusi európai parlamenti választások tétjét.

A terror hercege

Hamza bin Laden az al-Kaida alapítójának és vezérének, Oszama bin Ladennek a kedvenc fia. Úgy tűnik, hamarosan apja nyomdokaiba léphet, hamvaiból feltámasztva az egyik legkegyetlenebb terrorszervezetet.

FREE SOLO

Alex Honnold 2017-ben a Yosemite Nemzeti Parkban kötélbiztosítás nélkül feljutott az egyik legnehezebben mászható szikla, az El Capitan csúcsára.  Az életveszélyes sportteljesítményről a National Geographic stábja készített Oscart érő dokumentumfilmet.

Honnan jön Juncker?

Az Európai Bizottság távozó vezetője finoman szólva ellentmondásos ciklust zárt: a migrációt nem sikerült az Unión kívül, a briteket pedig az Unióban tartania. Pedig egyáltalán nem sikertelen nemzeti szintű politikai pálya után került pozícióba.

„A szkepticizmus pusztán hátráltatni képes”

Erőből oldaná meg az egészségügy átalakítását az Újratervezés orvoscsoport. Úgy gondolják, hogy ha a több tízezer orvost tömörítő Magyar Orvosi Kamara megfelelően működne, képes lenne kikényszeríteni a rendszer reformját. Interjú Máté-Horváth Nórával, az Újratervezés orvos­csoport tagjával.

„A szkepticizmus pusztán hátráltatni képes”

Erőből oldaná meg az egészségügy átalakítását az Újratervezés orvoscsoport. Úgy gondolják, hogy ha a több tízezer orvost tömörítő Magyar Orvosi Kamara megfelelően működne, képes lenne kikényszeríteni a rendszer reformját. Interjú Máté-Horváth Nórával, az Újratervezés orvos­csoport tagjával.

KÁVÉSZÜNET

A fizika fejedelme

Eötvös Loránd életpályája teljes joggal szerepel nemzeti nagyjaink között. A fizikus, akadémikus, miniszter és mindezek mellett hobbi hegymászó nevével a róla elnevezett egyetem kapcsán találkozunk leggyakrabban. De ki is volt Eötvös Loránd, akinek halálakor Albert Einstein úgy nyilatkozott: „A fizika egyik fejedelme halt meg!”

Újra trend az aktív turizmus

A pihenéshez ma már nem társul automatikusan a semmittevés igénye. Az elmúlt években ismét reneszánszát éli az aktív turizmus, itthon és külföldön egyaránt.

Budapest, a sport fővárosa

Budapest a sportolni vágyók fellegvára az országban, s 2019-ben az Európa Sport­fővárosa címet is megkapta. Nem véletlen ez, hiszen alig van sportág, amit ne lehetne kipróbálni itt, sőt szerelmesévé is válni Budapesten.

Melyik a legértékesebb útlevél a világon?

A Henley Passport Index évről évre elkészíti a világ útleveleit rangsoroló listát, figyelembe véve azt, hogy egyes országok mennyire védik, illetve teszik könnyűvé állampolgáraik utazását. A lista élén a japánok állnak, akik 190 országba látogathatnak el egyetlen útlevél birtokában, így ők járhatják a világot a legszabadabban.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!