hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Értékelésből felmentve
Értékelésből felmentve

2019. 03. 28.
Az Alkotmánybíróságnak az úgynevezett „Tajgetosz-törvény” kapcsán született döntése visszahozhatja a korlátlanabb tantárgyi felmentés gyakorlatát. Szakemberek szerint ezzel megint a könnyebb ellenállás felé mozdu­lunk el ahelyett, hogy egy hatékonyabb oktatási rendszert hoznánk létre.

 

A 2018–2019-es tanévben lépett életbe a Köznevelési Törvény „Tajgetosz-törvény” néven elhíresült módosítása, amelynek értelmében a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel (BTMN-es) küzdő tanulók nem menthetők fel többé a tantárgyi osztályozás alól. 53 ellenzéki képviselő indítványára két éve került az Alkotmánybíróság (AB) elé utólagos normakontrollra a módosítás. A korábbi szabályozás minden olyan tanuló számára lehetővé tette az érdemjegyekkel történő értékelés alóli, valamint egyes tantárgyak vagy tantárgyrészek alóli mentesítést, akiknél szakértői vélemény erre alapot adott. Az indítványozók álláspontja szerint azonban a mentesítés lehetőségétől eleső tanulók hátrányos megkülönböztetést szenvednek el, főként azért, mert számukra teljesíthetetlen követelményeknek kell megfelelniük.

Az EMMI minisztere ezzel szemben azzal érvelt, hogy a BTMN a sajátos nevelési igénnyel (SNI) szemben érdemben fejleszthető, nem olyan károsodás, amely akadályozná a társadalmi szerepvállalást. Amennyiben a felmentés következtében a tanuló nem sajátít el alapvető tudástartalmakat, hátrányba kerülhet a többi tanulóval, később pedig a többi munkavállalóval szemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!