hetilap

Hetek hetilap vásárlás
FREE SOLO
Oscar és életveszély

2019. 03. 28.
Alex Honnold 2017-ben a Yosemite Nemzeti Parkban kötélbiztosítás nélkül feljutott az egyik legnehezebben mászható szikla, az El Capitan csúcsára.  Az életveszélyes sportteljesítményről a National Geographic stábja készített Oscart érő dokumentumfilmet.

 

A napjainkban egyre népszerűbbé váló hegymászásnak, sziklamászásnak sok ágazata van. Az előbbiből kiemelhető talán a legismertebb, a magashegyi mászás. A sziklákon való feljutás legnépszerűbb változatai a klasszikus mászás, a boulderezés és a modern mászás.  A klasszikus mászás során a mászó kéz és láb használatával, kötélbiztosítással halad a csúcs felé – általában párosban. A boulderezést a talaj közelében, sziklatömbökön űzik, és kis fogások, „kunsztok” teszik izgalmassá a feljebb jutást. Az úgynevezett modern mászásnál, ahol kevés a fogás és a fal is áthajlik, eszközöket is használnak, melyeket a mászó érint, használ, melyekbe belefog.

A szabad mászás (free solo) a klasszikus mászással ellentétben nélkülözi a biztosító eszközöket – hogy a teljes szabadság érzetét biztosítsa a mászónak. A feljutást kizárólag a lábfejre feszülő cipő és a porzsák segíti, amelyben a jobb tapadáshoz szükséges magnéziapor található. A hegymászás nem a veszélytelen sportok közé tartozik. A „szárazföldi” sportokhoz képest lényegesen több a leselkedő veszély, de ez még nem feltétlen jelent öngyilkos vállalkozást. A szabályok minden körülmények közötti betartása garantálhatja a biztonságot. A free solo stílus azonban már egy más kategória. A kockázat hatalmas még akkor is, ha mászó a választott utat begyakorolja, megtanulja! Itt nem lehet kétszer hibázni. Még az is probléma lehet, ha egy repedésből előbújik egy napozni vágyó gyíkocska vagy egy darázs kíváncsiskodik ki.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!