hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ellenzéki ígéretgyár
Mit kínálnak a hazai pártok?

2019. 03. 28.
A nagytőke megfékezése, a Fidesz dominanciájának megtörése, európai bérek és nyugdíjak, csatlakozás az Európai Egyesült Államokhoz. Ellenzéki pártokat kérdeztünk a közelgő EP-választás tétjéről és saját céljaikról.

A kormánypárt Európa-koncepciójáról az elmúlt időszakban elég sokat lehetett hallani, arról viszont kevesebbet, hogy mit kínálnak az ellenzéki pártok.

A DK szerint Az Európai Egyesült Államok létrejötte nem kérdés

A Demokratikus Koalíció a 2014-es európai parlamenti választáson közel 10 százalékot ért el, és két képviselőt, Molnár Csabát és Niedermüller Pétert juttathatott az Európai Parlamentbe. „Ha ezt nem tudnánk legalább megismételni, azt kudarcnak tekintenénk” –közölte a Hetek megkeresésére Molnár Csaba, aki idén a DK EP-listájának második helyén áll Dobrev Klára mögött. Arra a kérdésre, hogy mit tekint a DK az EP-választás legfőbb hazai, illetve európai tétjének, Molnár kifejtette: az Európai Unió legbefolyásosabb vezetői már most is egy olyan szociális Európáról beszélnek, amely többek között európai minimálbért fizet a polgárainak, és megadóztatja a kontinens adóparadicsomaiban adóelkerülést végző multikat. A DK szerint nem kérdés, hogy a polgárok Európája, az Európai Egyesült Államok létre fog jönni, „ez Európa jövője”. A választás magyar tétje „mindössze” annyi: benne leszünk-e az Európai Egyesült Államokban vagy sem. A DK – Molnár válaszai alapján – elsősorban gazdasági szempontból értelmezi az európai egyesülést, hiszen szerintük az a fő kérdés, hogy a magyaroknak is járni fog-e az európai minimálbér és minimálnyugdíj, hogy a magyar családok is kapni fognak-e európai családi pótlékot. „Hogy mi is részesei leszünk-e az európai álom megvalósulásának, ez a kérdés. A DK azokat képviseli, akik európai magyarnak tartják magukat, maradni akarnak az EU-ban, és ott akarnak lenni az Európai Egyesült Államokban is” –  magyarázta Molnár Csaba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!