hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Kiszervezett háború: mit keres Amerika Ukrajnában?

Múlt heti számunkban a teljesség igénye nélkül bemutattuk, hogy a proxyháborús tevékenység milyen szerves eleme volt a 20. századi amerikai külpolitikának. Azonban tévedés lenne azt gondolni, hogy a hidegháborúval együtt e véres műfajnak is leáldozott volna.

Pont a zöldítés tette Európát földgázfüggővé

Az Európai Parlament szűrőjén nem ment át a Bizottság klímacsomagja; a Néppárt kompro­misszumot keres, a baloldal még radikálisabb intéz­kedéseket. Dr. Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője szerint eleve hibás a háborús válsághelyzetben ezzel foglalkozni.

Belföld

Egyre kevesebbet költünk oktatásra, pedig nagyon megérné

A minőségi oktatást, a magasan képzett munkaerőt tartaná a gazdasági versenyképesség egyik fő zálogának az Állami SZámvevőszék friss elemzése. A valóság viszont az, hogy csökken a felsőfokú képzést szerzők száma, és a digitális tudásunk messze elmarad a munkaerőpiaci elvárásoktól. Kijöttek a tavalyi kompetencia­mérések eredményei is, ezek szerint viszont jól teljesít az oktatás.

Lesz-e szebb jövő?

Az elmúlt másfél hét Jakab Péter lemondásától hangos. A Jobbik az idei parlamenti választásokon egyetlen egyéni körzetet sem nyert. Tavaly ősszel hírbe hozták kabinetfőnökével, Molnár Enikővel, különböző lakásvásárlási ügyektől dübörgött a sajtó. Ezek az események azonban még nem voltak elegendők a lemondáshoz. Mi késztette végül mégis erre a lépésre Jakab Pétert? Mi zajlik a Jobbikban?

Kedves Olvasó!

Hányszor bosszankodtunk már a képernyők előtt a labdarúgó válogatott mérkőzéseit nézve? Reménykedtünk minden nemzeti himnusz alatt, hogy na majd most – most hátha sikerül. Izgultunk minden selejtezősorozat előtt, hogy talán ezeket az ellenfeleket meg lehet fogni.

Sportközgazdász: ez volt az angolok elleni győzelem legnagyobb haszna

Hatvan éve nem győztük le az angol futball­válogatottat – most pedig rövid időn belül oda-vissza sikerült, ráadásul idegenben megsemmisítő fölénnyel, 4 : 0-ra. Ha ez nem is jelenti azt, hogy régi dicsőségében tündököl a magyar foci, joggal lehetünk büszkék a Marco Rossi által összekovácsolt válogatottra. Főleg, hogy a pályán kívül is zajlanak a játszmák.

Hit és értékek

Magyarország végveszélyben: így kértünk segítséget a bajban

A szomszédunkban zajló háborúban naponta hangzanak el segítségkérések, többek között Magyarország felé is. Ezek az üzenetek sajátos módon időnként inkább vádiratokra emlékeztetnek, pedig kétség sem fér hozzá, hogy egy jogos sérelmet szenvedett és hazáját menteni akaró ország megérdemli a támogatást. A magyar történelemben is többször előfordult, hogy végveszélyben külföldi segítséget kellett kérnünk, ezekből idézünk fel néhányat.

HÁTTÉR

A győzelem magjai: kertészkedés háborús időkben

Elejét venni az élelmiszerhiánynak, egyúttal arra sarkallni a polgári lakosságot, hogy kivegye a részét a válságos idők terheiből? Éppen erről szóltak a győzelmi kertek, melyek a háborús veszélyben való békés építkezés szimbólumává váltak.

Így választják ki a második magyar űrhajóst

Az űrkutatás történelmében Magyarországnak jelentős szerepe és múltja volt. Az előző évtizedek stagnálása és hanyatlása után az utóbbi pár évben ismét felemelkedni látszik a szektor, melynek a 2021-ben elfogadott űrstratégia jelölte ki az irányt.

Tipp válság idejére: ezért éri meg aranyba fektetni

Válság idején az arany gyakran ideális befektetési eszközként szolgál, hiszen nehéz helyzetekben is jól teljesít. De vajon mi tette a periódusos rendszer 79. elemét ennyire sikeressé és időtálló értékhordozóvá?

KÁVÉSZÜNET

Hogyan segítsünk a kamaszoknak?

A szakemberek megegyeznek abban, hogy az utóbbi évek megpróbáltatásai – a Covid-járvány, a háborús helyzet – pszichológiai hatásai leginkább a kamaszokat sújtják. A Mathias Corvinus Collegiumban Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus előadásán jártunk.

Egy város, amit a helyiek szeretete tesz kellemessé

Messziről nézve lehetne egy szerényen elterülő város az Alpok lábainál. Közelebbről szemlélve feltűnik a helyiek elfogultsága. Vendégként tehát érdemes az itteniek szemüvegén keresztül szemlélődni, és az átlagos jelzőt rögtön el is dobhatjuk az utunkból.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!