hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A győzelem magjai: kertészkedés háborús időkben
A kiskertek nem csak az élelmezésben játszottak szerepet
A győzelem magjai: kertészkedés háborús időkben

Iskolai győzelmi kert a New York-i First Avenue-n 1944 júniusában.(Forrás: Library of Congress)

2022. 06. 16.
Elejét venni az élelmiszerhiánynak, egyúttal arra sarkallni a polgári lakosságot, hogy kivegye a részét a válságos idők terheiből? Éppen erről szóltak a győzelmi kertek, melyek a háborús veszélyben való békés építkezés szimbólumává váltak.

Az első világháború alatt az élelmiszer-termelés drámaian visszaesett Európában, hiszen a mezőgazdaságban dolgozók bevonultak katonának, illetve sok gazdaság elpusztult. Ezenkívül az áruutánpótlás is nehézkessé vált a tengeri szállítás veszélyei miatt. Így jött az ötlet, hogy az élelmiszer-ellátás segítése érdekében a polgárok művelhetnének kis zöldségeskerteket, amelyek a helyi közösségeket is táplálnák.

Az első és a második világháború idején létrejött veteményesek, gyümölcsösök vagy gyógynövényültetvények azonban nem pusztán az élelmiszer-ellátás biztosítását szolgálták, hanem a szolidaritásvállalást, valamint a morál javítását is. A kertészkedésbe fogó tömegek ugyanis úgy érezhették, áldozatos munkájukkal maguk is hozzájárulhatnak nemzetük sikeréhez. A Victory Gardenst, azaz győzelmi kerteket magánbirtokokon és közparkokban alakították ki szerte az Egyesült Államokban, idővel pedig az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ausztráliában és Németországban.

„A háborút az élelmiszer nyeri meg”

Az Egyesült Államokban 1917-ben kezdődött el a győzelmi kertek népszerűsítése. Charles Lathrop Pack – aki a háború kitörése előtt még Amerika egyik legvagyonosabb polgára volt – egy bizottságot (Na­tional War Garden Commission) szervezett, hogy elindítsa a kormányzati kampányt. Ezenfelül az Oktatási Hivatalon keresztül létrehozták az Egyesült Államok Iskolakerti Hadseregét is, melyet Woodrow Wilson elnök utasítására a hadügyminisztérium finanszírozott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!