hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan segítsünk a kamaszoknak?
Családi élet tinédzserekkel: a hadi helyzetek kezelése
Hogyan segítsünk a kamaszoknak?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 06. 16.
A szakemberek megegyeznek abban, hogy az utóbbi évek megpróbáltatásai – a Covid-járvány, a háborús helyzet – pszichológiai hatásai leginkább a kamaszokat sújtják. A Mathias Corvinus Collegiumban Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus előadásán jártunk.

Különösen fontos, hogy a szülők, a pedagógusok tisztában legyenek a serdülő korosztály fejlődési jellemzőivel, kihívásaival, illetve megismerjük azokat az eszközöket, amelyekkel támogatásukra lehetünk.

Az ismert pszichológus a tőle megszokott kedves bölcsességgel osztotta meg saját tapasztalatait a témában. Az előadás elején a házigazdák a tehetségkutatásban kimagasló eredményeket elérő FIT programot mutatták be. Majd a tények alapján a diagnózis és a problémakezelés lehetséges módjai kerültek sorra. A rendezvény végén rengeteg érdeklődő késő estig állt sorba, hogy egyedi problémáira tanácsot kapjon a neves szakembertől.

kitolódott kamaszkor

A serdülőkor közismerten viharos, ugyanakkor izgalmas életszakasz, 10-12 éves kortól (prepubertáskortól) 20 éves korig tart, de a modern társadalmakban kezdete egyre korábbra datálható, a korszak vége pedig kitolódott, az egész kamaszkor meghosszabbodott. Az időszak legfőbb feladata az identitás újraalkotása, stabilizálása. Ideális esetben ekkor történik a szülőkről történő érzelmi leválás, a szexuális identitás személyiségbe való integrálása, illetve a társadalmi szerepre történő szocializáció, pályaválasztás is. A kamasz olyan kérdésekre keresi a választ, mint: „Ki vagyok én?”, „Milyen vagyok én?”, „Mi akarok lenni?”, „Mi az élet értelme?” és „Melyek a fontos értékek?”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!