hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagy a baj, ötszörösére nőtt a szorongó gyerekek száma
Karácsonykor fokozottan érdemes ügyelni rájuk
Nagy a baj, ötszörösére nőtt a szorongó gyerekek száma

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 12. 15.
Sajnos nem minden családban önfeledt időszak a karácsony. Szakemberek segítenek megérteni miért, és tanácsot adnak, mire érdemes figyelni.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

A Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia már november végén megtelt. A kórházban próbálják bővíteni a kapacitásokat a gyermekek és a szülők érdekében is, hiszen a gyermekek, fiatalok akkor vannak jól, ha a családok is egészségesek. Az intézmény közleménye szerint a járvány előtti időszakhoz, 2019-hez képest 40 százalékkal több a kezelést igénylő eset. A szorongásos és depressziós zavarokkal küzdő gyerekek aránya pedig ötszörösére nőtt, a kényszeres gondolatokkal és cselekedetekkel jelentkező fiatalok száma megduplázódott. Az UNICEF legfrissebb globális felmérése szerint a pandémia miatt mára egy egész generáció mentális egészsége került veszélybe.

A világjárvány mint katalizátor

„A pandémia katalizátorként hatott a serdülők és a családok problémáira, az amúgy is létező gondok a bizonytalanság és a krízis hatására még erősebben jelentkeznek. A serdülők azért élik meg nehezebben ezt az időszakot, mert ők már elég nagyok ahhoz, hogy tudatosítsák magukban a feszültségeket, és amúgy is kritikus életszakaszban vannak” – ismertette dr. Tárnok Zsanett, a Vadaskert Alapítvány igazgatója. Azt is megtudtuk, hogy ugrásszerűen megnőtt az önsértő gyerekek száma az osztályaikon: „Ők jellemzően nem azért okoznak maguknak sérülést, mert el akarják dobni az életüket, inkább a feszültséget, a frusztrációt akarják levezetni. Sok azonban az öngyilkosságot megkísérlő vagy szuicid gondolatokat megfogalmazó fiatal is. A szakambulancián jelenleg ötszázan várnak időpontra, és a szám folyamatosan nő” – tette hozzá a szakember.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!