hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi az apák szerepe, ha a gyermekekről kell gondoskodni?
Nagyívű felmérés készült a terhes kismamák körében
Mi az apák szerepe, ha a gyermekekről kell gondoskodni?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 03. 24.
A védőnők a kutatás megbízásából várandósságuk 7. hónapjában keresték fel az édesanyákat szerte az országban, alaposan kikérdezve őket aktuális életkörülményeikről, a babavárás alatt megélt érzelmeikről, párkapcsolatukról, anyagi helyzetükről és lakhatási körülményeikről. Az érzékeny témákra – például a drogfogyasztásra és a születendő gyermek egészségi állapotát nagymértékben befolyásoló szokásokra – önállóan kitölthető kérdőíves formában kérdeztek rá.

A szakemberek az első hullámban összegyűjtött tapasztalataikat a Várandósság Magyarországon – Jelentés a Kohorsz ’18 Magyar Születési Kohorszvizsgálat 1. hullámáról című kiadványban tárták a nyilvánosság elé.

30 évesen szülnek először

2018-ban az először szülő édesanyák átlagéletkora közel 30 év (29,8 év). Érdekesség, hogy a megkérdezettek többsége ennél fiatalabb életkort tart ideálisnak egy nő számára világra hozni első gyerme­két: kicsivel kevesebb mint 26 évet (25,7 évet). A megkérdezettek közül a legifjabb várandós 15, a legidősebb 42 éves volt.

A gyerek fontosabb, mint a munka

A férfi-női szerepekről alkotott elképzelés sokkal inkább „egyenlőségpárti” a várandósok körében: markánsan dominál az az álláspont, hogy „a gyermekek megsínylik, ha apjuk túl sokat foglalkozik a munkájával”, ugyanakkor közel kétharmaduk azzal is egyetért, hogy a szülői kötelezettségek teljesítése mellett nem kell feladni egyéb életcéljaikat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!