Robbanásszerű növekedésnek indult a házasodási kedv tavaly az Alföldön
Egyes vidéki régiókban rendkívüli növekedés állt be a szövetségkötések számában, míg Budapesten csökkenés tapasztalható
Robbanásszerű növekedésnek indult a házasodási kedv tavaly az Alföldön

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 04.
Koronavírus-járvány, válság ide vagy oda, tavaly is növekedett a hazai házasodási kedv, méghozzá nem is akármennyire - derül ki a KSH 2020-as házasságkötési adataiból. A Dél-Alföldön az első negyedévben 2019-hez képest 235,7 százalékkal többen esküdtek örök hűséget, a fővárosban, Budapesten viszont 1055-tel csökkent a házasodók száma.

Az Okosmeghívó portál cikke szerint  a legmeglepőbb tendenciát a Közép-Dunántúl, azon belül kifejezetten Veszprém megye mutatta, itt ugyanis a pandémia évét megelőző esztendőhöz képest csaknem két és félszer többen kaptak kedvet a szövetségkötéshez. A dologhoz minden bizonnyal a kormány családtámogatási intézkedései is hozzájárultak, bár úgy tűnik,

főleg csak vidéken, hisz a közép-magyarországi régióban nem látszik ugrás a házasodások számában. 

A koronavírus miatt márciusban életbe lépő korlátozások miatt az esküvők száma erősen lecsökkent, Budapesten a 2019-es szám majdnem felére (65 százalék), vidéken pedig 84 százalékára. Ezután megint mérsékelt növekedésnek indult a házasságkötések száma Észak-, és Dél-Alföldön, Budapesten azonban minden más területnél kisebb arányban. 

ksh
Forrás: KSH

A 2020-as éves adatok végül azt mutatják, hogy a fővárosban nem nőtt, sőt 1055-el csökkent az eskütételek száma, ezzel szemben Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben kötött házasságok száma 35 százalékkal meghaladta Budapestét. 

2019-ben Magyarországon összesen 65268 házasság köttetett, míg tavaly, 2020-ban már 67301. A legtöbb szövetségkötésre tavaly Észak-Alföldön került sor, ezt követi második helyen Budapest, majd pedig Dél-Alföld.

(KSH/Okosmeghívó/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!