hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Celebek kontra szakemberek: fürödjön-e a gyermek minden nap?
A fürdés több mint tisztálkodás
Celebek kontra szakemberek: fürödjön-e a gyermek minden nap?

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 08. 25.
Árt-e a napi fürdetés a gyermek bőrének vagy ellenkezőleg? Szükséges beépíteni az esti fürdést a napi rutinba? Felnőttként kell a napi zuhanyzás, fürdés? Sokan eltérően gondolkodnak erről a kérdésről. Nézzük, mit mondanak a szakemberek!

Nagy port kavart, amint a napokban egy hollywoodi színészpár nyilvánosságra hozta, hogy nem fürdetik meg mindennap a gyerekeiket kádban szappannal, tusfürdővel. Mila Kunis és Ashton Kutcher a 6 és 4 éves gyermekeiket csak akkor fürdetik így, ha valóban piszkosak.

Mi a helyzet a felnőttekkel?

A nyugati világban, így Európa-szerte egyre többen hagynak fel a napi fürdéssel, zuhanyozással természetvédelmi okokból vagy az egészségük megóvására hivatkozva. Sok helyen kemény a víz, a tusfürdők minősége is változó, egyeseknél ez könnyen bőrszárazságot, akár ekcémát idézhet elő. Száraz, érzékeny bőrűeknek ajánlják, hogy a fürdés vagy a zuhanyzás közben a bőrből elveszett folyadékot pótolják fürdőolajokkal vagy használjanak test­ápolót. Több bőrgyógyász véleménye, hogy nem tesz jót a napi hosszadalmas tisztálkodás a bőrnek, ugyanakkor a gyors tisztálkodó zuhany elengedhetetlen a felnőttek esetében, de a hónalj, az ágyék és az arc olyan kritikus terület, amelyeket naponta minden esetben tisztán kell tartani. Életvitelünk megkívánja napi zuhanyzást, hiszen különösen a városokban erős a szmog, a por, amit le kell mosni,

illetve munkánk jellege is megha­tározza, hogy milyen gyakran szükséges tisztálkodni. Rengetegféle dezodor közül választhatunk, de ezek közül egyiknek a használata sem képes pótolni a zuhanyzást, fürdést. A mai világban tisztálkodást követően van helye az izzadásgátlók használatának, amit újabban az orvosok nem reggel, hanem már este, fürdés, zuhanyzás után javasolnak felkenni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!