hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyarország végveszélyben: így kértünk segítséget a bajban
Háborús diplomácia történelmi távlatokban
Magyarország végveszélyben: így kértünk segítséget a bajban

A tatárjárás után IV. Béla Visegrádon épített királyi várat. A mongol hódítóktól való szabadulás ma is rejtély.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 06. 16.
A szomszédunkban zajló háborúban naponta hangzanak el segítségkérések, többek között Magyarország felé is. Ezek az üzenetek sajátos módon időnként inkább vádiratokra emlékeztetnek, pedig kétség sem fér hozzá, hogy egy jogos sérelmet szenvedett és hazáját menteni akaró ország megérdemli a támogatást. A magyar történelemben is többször előfordult, hogy végveszélyben külföldi segítséget kellett kérnünk, ezekből idézünk fel néhányat.

Az évszázadok során gyakran megtörtént, hogy nagy birodalmak rátámadtak más országokra, hogy területeket hódítsanak és alávetettségbe kényszerítsék a megtámadott államot. Számos birodalmi vezető durva, fenyegető hangnemet szeretett alkalmazni, már csak azért is, hogy rá tudja kényszeríteni akaratát a célkeresztbe helyezett országra.

Csodás menekvés a tatárdúlásból

Ilyen stílust használt például Batu kán, a Mongol Birodalom uralkodója, amikor Közép-Európa elleni hadjáratát megelőzően levélben szólította fel IV. Béla magyar királyt a teljes behódolásra.

A megtámadott országok az eltiprással fenyegető túlerő miatt igyekeztek külső hatalmak támogatását megszerezni. Így tett az említett IV. Béla is, aki segítségkérő leveleket küldött a korabeli Európa három legnagyobb hatalmú urának, a német királynak, a francia királynak és a római pápának. Fő érvként azt hozta fel, hogy Magyarország sikeres védelme egyben az egész keresztény világ megvédelmezését szolgálja, mert a tatárok nemcsak Magyarországot, hanem egész Európát uralmuk alá akarják hajtani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!