hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tipp válság idejére: ezért éri meg aranyba fektetni
Korszakokon át értékálló befektetés
Tipp válság idejére: ezért éri meg aranyba fektetni

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 06. 15.
Válság idején az arany gyakran ideális befektetési eszközként szolgál, hiszen nehéz helyzetekben is jól teljesít. De vajon mi tette a periódusos rendszer 79. elemét ennyire sikeressé és időtálló értékhordozóvá?

A különleges nemesfém keletkezését titok fedi. Bár többféle elmélet is létezik, de abban minden kutató egyet­ért, hogy az univerzumban fellelhető arany kozmikus robbanásokban és ütközésekben alakult ki. Az arany a természetben, elemi állapotban termésarany és ércásvány formájában lelhető fel. Előbbi jelenti a kisebb rögöket, szemcséket, amelyek oly sok embert bolondítottak meg például az aranyláz idején, az utóbbi pedig a bányásziparral kapcsolatos.

Az embernek az aranyhoz való vonzódása ősibb és ösztönösebb, mint bármely kulturális hatás, ugyanis egymással kapcsolatba soha nem kerülő civilizációk tértől és időtől függetlenül szinte azonos érdeklődést mutattak e nemesfém iránt. Az arany első tudatos felhasználását az egyiptomi civilizációhoz kötik. Értékét ezekben az időkben elsősorban a szépsége és megmunkálhatósága adta, nem volt még köze a pénzhez vagy az árucseréhez. Később az áruk értékének meghatározásához szükséges volt valamilyen általános egyenérték bevezetésére, így jutottunk el a tulajdonképpeni pénz kialakulásához: az arany sikerét a korlátozott kinyerhetősége, szépsége, tartóssága, egyedülálló fizikai és kémiai tulajdonságai és általános elfogadottsága, illetve egyenértékűsége mellett az adta, hogy könnyen megmunkálható, egységes súlyúra alakítható, illetve szállítható.

Az arany a pénzrendszer kezdete óta stabil fizetőeszköz volt. Alaptétel, hogy az ideális pénz előállítási költségének magasnak kell lennie, így nem lehet korlátlanul növelni a mennyiségét, amely miatt kívánatossá válik az emberek szemében. Ezért fogadják el áruik vagy munkaerejük ellenértékeként, ezért tartják ebben a megtakarításaikat, és fogadják el mérceként, amikor valaminek az értékét kell meghatározni. Ennek a követelménynek az arany teljes mértékben megfelel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!