hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyre kevesebbet költünk oktatásra, pedig nagyon megérné
Lejár a betanított munkások ideje
Egyre kevesebbet költünk oktatásra, pedig nagyon megérné

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 06. 16.
A minőségi oktatást, a magasan képzett munkaerőt tartaná a gazdasági versenyképesség egyik fő zálogának az Állami SZámvevőszék friss elemzése. A valóság viszont az, hogy csökken a felsőfokú képzést szerzők száma, és a digitális tudásunk messze elmarad a munkaerőpiaci elvárásoktól. Kijöttek a tavalyi kompetencia­mérések eredményei is, ezek szerint viszont jól teljesít az oktatás.

Az Oktatási Hivatal a héten közzétette a 2021-es országos kompetenciamérés adatait. Mint ismert, országszerte évente felmérik a 6., 8. és 10. évfolyamosok szövegértési és matematikai kompetenciáit. A tavaly tavaszi mérés a pandémia utáni első vizsgálat volt, mivel 2020-ban járványügyi okokból elmaradt az esemény.

A 2021-es értékek szerint a 8. és 10. évfolyamosok teljesítménye a járvány előtti mérésekhez hasonló maradt. A 6. osztályosok eredményei – akik egyébként is rendre alulteljesítenek az országos kompetenciaméréseken – matematikából az előző 12 év átlageredményéhez képest 1,7 százalékkal, szövegértés terén pedig 0,7 százalékkal csökkentek. Az OH szerint ez az adott körülmények között jó eredménynek tekinthető.

A hivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt öt mérés során csökkent a családi háttér iskolai teljesítményre gyakorolt (nemzetközi viszonylatban is régóta kirívó) hatása. Ez amiatt is figyelemre méltó adat, mert ha valamikor, akkor a járvány idején egész biztosan felértékelődött a szülői támogatás hatása. Másik pozitív fejlemény az OH szerint, hogy a településtípusonkénti teljesítménybeli különbségek tavaly nem nőttek, ami azt mutatja, hogy a járvány nem erősítette fel a (már meglévő, igen számottevő) különbségeket a községek, városok, megyei jogú városok, és a főváros között.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!