hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Így szervezte ki a háborúit Amerika

A proxyháborús hadviselés újfent napirendre került az orosz–ukrán háború apropóján; legyen azonban bármily meglepő, az Egyesült Államok „sikertörténetének” visszatérő és nélkülözhetetlen eleme ez a fajta hatalomtechnikai megoldás már a XIX. század óta.

Lemondásra készül Ferenc pápa?

Sokak számára bizonyos, hogy Ferenc pápa le fog mondani, csak az nyitott kérdés, hogy mikor. Bármikor is, Róma püspöke úgy tűnik, tudatosan szilárdítja meg örökségét azáltal, hogy saját szájíze szerint alakítja át a leendő utódját is megválasztó bíborosi testületet.

„Pezsgőt bontok, ha megdöglik” - Halálba kívánt vezetők

Szívinfarktusról fantáziáló osztrák médiavezető, koleszterinben bízó magyar ellenzéki politikus – az utóbbi időben sorra hangzanak el megdöbbentő, embertelen kijelentések, amelyekben közéleti szereplők politikai ellenfelük halálát kívánják.

Belföld

Kovács Zoltán: nem kérjük a kioktatást!

„Nem gondolom, hogy Nyugat-Európa bármelyik nemzete – és ez a britekre különösen igaz – bárkit kioktathatna a világon, főleg nem ilyen morális felsőbbrendűséggel” – mondta a Heteknek Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, akit a térdelés mellett az információs háborúról is kérdeztünk.

Háború ide, infláció oda, utazni akarunk

„A növekvő szálláshelyárak, a globális infláció és a szomszédságban dúló háború ellenére az utazási kedv újra az egekben van a régióban” – hangzott el a Szallas Group, a Google, a Previo és a D-EDGE első közös webináriumán, melynek a Kelet-Közép-Európában megfigyelhető turisztikai trendek, lehető­ségek és kihívások voltak a fókuszában.

Mennyibe kerül egy balatoni strandolás?

Pünkösd hétfőn estefelé már szép számmal lubickolnak a pihenni vágyók a káptalani strandon. Még nincs csúcsszezon, de már kerülgetni kell a forgalmasabb útvonalakat, ha idejében le akarunk érni a partra egy kora esti fürdőhöz. Helyszíni tudósítás a Balatonról.

Kedves Olvasó!

Napra pontosan egy éve írtam beköszöntőt Talpra magyar! címmel, miután az Európa-bajnokságon óriási botrány kerekedett abból, hogy Magyarországon sem a válogatott, sem a szurkolótábor nem kér a BLM-mozgalomtól kölcsönvett térdelős performanszból, nem kívánunk térdelni ilyen-olyan ideológiák előtt. Főleg nem a futballpályán. 

Hit és értékek

A 20. századi pünkösdi mozgalom előzményei és gyökerei

Előző számunkban áttekintettük, hogyan változott a Szent Szellemmel való közösség pünkösd után a korai egyházban. Bár a szellemi ajándékok működése sohasem szűnt meg teljesen, használatuk egészen a 19-20. század fordulójáig főként egyes mozgalmakra és karizmatikus személyekre korlátozódott. Szolgálatuk azonban nem volt hiábavaló: előkészítették a nagy pünkösdi-karizmatikus áttörést, ami ma is tart.

HÁTTÉR

Újabb őrület: menő lett a személyiségzavar és a depresszió

A Mental Health Coalition nevű, mentális egészséggel foglalkozó szervezet vezetőjét egyre több páciens keresi fel azzal, hogy az online platformokon látottak alapján rájött: disszociatív identitás­zavara van. Valószínűleg a közösségi média újabb káros hatásával állunk szemben.

Megbocsátás, megbékélés, gyógyulás

A szexuális és lelki bántalmazás áldozatainak a nyilvánosság elé lépés gyakran csak újabb traumát jelent. A közösségi médiában „ízekre szedik” őket, megy az áldozat­hibáztatás, nem beszélve a bántalmazóval való újabb, immár nyilvános konfrontáció veszélyeiről. Füzesi Manuela Ráháb zsoltára című hiánypótló könyve a gyógyulás lehetőségét tárja fel az olvasók elõtt.

Mi köze a Krím-félszigetnek a pesti tőzsdéhez?

Míg Nyugat-Európában és Amerikában már az ezerhétszázas években elkezdődött a váltókkal, érték­papírokkal történő kereskedés, addig Magyarországon az értékpapírok és a tőzsde születése a reformkor és a kiegyezés időszakáig váratott magára. Korabeli nagy magyarok, köztük Széchenyi adtak lökést a hazai pénzügyi rendszer kialakulásának és fejlődésének.

Farkába harapó kígyó: van-e esélyük a kitörésre a roma fiataloknak?

A roma fiatalok tömegeit sújtó, generációról generációra szálló kilátástalanság, jövőképhiány és a kitörés lehetőségének témáját vitatták meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Törj ki mégis! – Roma esélyek a XXI. század Magyarországán elnevezésű rendezvényén.

KÁVÉSZÜNET

Karrierpálya: a hazai járműipar várja a diplomásokat (is)

Az idei Automobil és Tuning Show megnyitóján részt vevő diákok és minden jelenlévő példák sokaságán keresztül ismerhette meg, milyen lehetőségek nyílnak a hazai műszaki, természettudományos és iparművészeti képzésben diplomát szerzett fiatalok előtt.

Hogyan vált a zsidó konyha az olasz gasztronómia részévé?

A zsidó és az olasz konyha említésekor két különböző ízvilág jut eszünkbe. A kettőnek mégis sok találkozási pontja volt a történelem során, amelyeket izgalmas felkutatni, nem csak azért, mert a zsidó háziasszonyok találékonysága hozzájárult az itáliai szakácsművészethez. Ezek az ételek  az elnyomás alatti túlélésről is mesélnek.

110 éve született ottlik géza, a magyar irodalom egyik legsokoldalúbb személyisége, a Világ Igazainak egyike

A belső szabadság pontos szavú krónikása. Mély írásaiból az élet veleje köszön vissza: „csak akkor ír, amikor súlyos a mondanivaló”. Egyben bridzsbajnok, aki „pezsgően szellemes, izgő-mozgó, s közben ragyogóan természetes, könnyeden mély, elegáns”.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!