hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan vált a zsidó konyha az olasz gasztronómia részévé?
Gettókosztból nemzeti étel
Hogyan vált a zsidó konyha az olasz gasztronómia részévé?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 06. 08.
A zsidó és az olasz konyha említésekor két különböző ízvilág jut eszünkbe. A kettőnek mégis sok találkozási pontja volt a történelem során, amelyeket izgalmas felkutatni, nem csak azért, mert a zsidó háziasszonyok találékonysága hozzájárult az itáliai szakácsművészethez. Ezek az ételek  az elnyomás alatti túlélésről is mesélnek.

Az itáliai félszigeten már az egységes Római Birodalom idejétől kezdődően éltek kisebb zsidó közösségek. A zsidó–római háború során – ahogyan azt Titus diadalíve is megörökítette – rabszolgaként kerültek Rómába, ahol a számuk hamar 50 ezerre nőtt. Az egységes Római Birodalom bukását követően a létrejött kisebb államok különbözőképpen bántak zsidó állampolgáraikkal. 

A constantinusi fordulatot követően a kereszténység egyre dominánsabb szerepet kapott a félszigeten, és intézményesülésével sajnos együtt járt a zsidóság diszkriminációja. 1516-ban Velence – Európában elsőként – gettóba telepítette zsidó lakosait, és hamarosan Róma és több más olasz város is követte a példát. A megszorítások ezzel nem értek véget. A IV. Pál pápa által kibocsátott Cum nimis absurdum bulla elrendelte számukra a megkülönböztető jelvény viselését, és korlátozta a tulajdonhoz, képzéshez való jogukat is, így a társadalom alsóbb rétegeibe „száműzte” őket.

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix
Az egykori római gettónegyed részlete. (Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

Szükségből újat

Rómában a gettót a város legkevésbé kívánatos pontján jelölték ki, közel a halpiachoz, így gyakorta elárasztotta a kiáradó Tevere folyó. Körülbelül kétezren éltek itt elviselhetetlen körülmények között és a korlátozások miatt leküzdhetetlen szegénységben. A nehézségek azonban nem csüggedésre, hanem kreativitásra ösztönözték a zsidókat, aminek köszönhetően számos innovatív ötlet született a gasztronómia világában. A gettólakókat ugyanis a gazdasági szigorítások mellett az étkezési szokásaikban is jelentősen korlátozták, például megtiltották, hogy a halpiacon vásároljanak. A zsidó asszonyok azonban zárás után összegyűjtötték az otthagyott halfejeket, uszonyokat és más részeket, majd otthon megfőzték. Ezek voltak a ma ínyencségnek számító, a Rómába látogató turisták által is igencsak közkedvelt halászlé, a zuppa di pesce szerény kezdetei.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!