hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lemondásra készül Ferenc pápa?
Egyszerre két „nyugdíjas” egyházfője lenne a római katolikusoknak
Lemondásra készül Ferenc pápa?

Ferenc hetekre kerekesszékbe kényszerült, ami hozzájárult a lemondásáról cirkuláló pletykákhoz.(Fotó: AP / Alessandra Tarantino)

2022. 06. 09.
Sokak számára bizonyos, hogy Ferenc pápa le fog mondani, csak az nyitott kérdés, hogy mikor. Bármikor is, Róma püspöke úgy tűnik, tudatosan szilárdítja meg örökségét azáltal, hogy saját szájíze szerint alakítja át a leendő utódját is megválasztó bíborosi testületet.

Már a múlt hónapban felröppentek szenzációhajhász hírek arról, hogy Ferenc pápa talán lemondását fontolgathatja. A szóbeszédnek az szolgáltatott alapot, hogy a pápát kerekesszékben látták, miután fájdalmai miatt térdét (korábban pedig a vastagbelét is) műtötték. A pletykát tovább szította, hogy az egyházfő augusztus 27-ére konzisztóriumot hívott össze, ami a Bíborosi Kollégium rendkívüli ülése lesz (holott e hónap hagyományosan a klérus számára nyaralószezon).

Szokatlan gyűlés, váratlan utazás

Ilyen gyűlést csak a római egyház különleges szükségletei vagy súlyos ügyek megtárgyalása okán hív össze a főpap. Eddig Ferenc elsősorban szentté avatási szertartás okán hívta össze a teljes Kollégiumot, így a mostani esemény tényleg rendkívülinek ígérkezik. A Szentszék bejelentése szerint a pápa új bíborosokat is felszentel majd, akik ezzel a Kollégium tagjaiként a következő pápa megválasztásában (konklávé) is szavazati joggal rendelkeznek majd.

Szintén meghökkentette a közvéleményt, hogy Ferenc a konzisztórium másnapján L’Aquilába tervez ellátogatni, ahol egy vallási ünnepélyen vesz majd részt, amelyet egy olyan 13. századi pápa indított útjára, aki maga is lemondott a római püspökségről. Abruzzo régió fővárosába Ferenc a Perdonanza Celestiniana ünnepére látogat el, amelyet V. Celesztin pápa alapított az isteni irgalmasság emlékünnepélyeként (a megbocsátás és irgalom központi szerepet játszik Ferenc toleráns tanításában). A város katedrálisában eltemetett remete pápa 1294-ben mondott le a püspöki székről, alig 5 hónappal megválasztása után. (A 2013-ban lemondott Benedek szintén itt járt, amikor 2009-ben egy több száz életet követelő földrengés rázta meg a várost.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!