hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így szervezte ki a háborúit Amerika
A szamoai polgárháborútól az orosz-ukrán konfliktusig
Így szervezte ki a háborúit Amerika

Washington hatalmas fegyverszállítmányokkal segítette a szovjetek ellen harcoló afgánokat. Ekkoriban még Oszama bin Laden is szövetségesnek számított. (Fotó: AP / Verdens Gang / Arne Iversen)

2022. 06. 09.
A proxyháborús hadviselés újfent napirendre került az orosz–ukrán háború apropóján; legyen azonban bármily meglepő, az Egyesült Államok „sikertörténetének” visszatérő és nélkülözhetetlen eleme ez a fajta hatalomtechnikai megoldás már a XIX. század óta.

Hogy mégis mi az a proxyháború? Amikor egy nagyhatalmi szereplő a konkurens rezsim ellen egy harmadik állam támogatása útján, közvetett módon visel hadat. A harcokat mindvégig a támogatott harmadik ország vívja, nem pedig a mögötte megbúvó nagyhatalom. Pénzügyi támogatás, fegyverszállítmányok, hírszerzési értesülések vagy akár egyszerű politikai szólamok is szolgálhatnak egy proxyháború eszközeiül, ahogyan az az USA történelmében is megfigyelhető. Az Egyesült Államok ugyanis nemegyszer – különösen a hidegháborús érában – úgy látta jónak, hogy más állami, illetve nem állami szereplőkön keresztül érvényesíti nagyhatalmi törekvéseit egy adott régióban.

A kezdetek

Már a XX. századi világégések előtt alkalmazták ezt a megoldást: először az első szamoai polgárháború (1886–1894), majd a rákövetkező második szamoai polgárháború (1898–1899) idején. Ekkoriban a Csendes-óceán délnyugati kies szigetcsoportján az amerikai, a német, valamint a brit hatalmi érdekek konkuráltak egymással – valamennyien bejelentették igényüket a térség feletti ellenőrzésre.

A nyolc éven át húzódó konfliktusban a nyugati hatalmak a szemben álló szamoai felek mögé beállva érvényesítették külpolitikai érdekeiket; fegyvert és kiképzést biztosítottak a harcoló csoportoknak. Idővel pedig hadihajókat is kirendeltek egy helyi kikötőbe, és már-már közvetlen, nyílt háború kitörése fenyegetett a nyugati hatalmak között, mikor egy ciklon elemi erővel csapott le a három ország flottáira és a szigetcsoportra, ami végül megakadályozta a helyzet eszkalálódását, s lényegében ezzel le is zárult a fegyveres konfliktus első szakasza.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!