hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi köze a Krím-félszigetnek a pesti tőzsdéhez?
A magyar tőzsde története
Mi köze a Krím-félszigetnek a pesti tőzsdéhez?

A Szabadság téri Tőzsdepalota 1923-ban. (Forrás: Fortepan)

2022. 06. 09.
Míg Nyugat-Európában és Amerikában már az ezerhétszázas években elkezdődött a váltókkal, érték­papírokkal történő kereskedés, addig Magyarországon az értékpapírok és a tőzsde születése a reformkor és a kiegyezés időszakáig váratott magára. Korabeli nagy magyarok, köztük Széchenyi adtak lökést a hazai pénzügyi rendszer kialakulásának és fejlődésének.

Bizonyos történelmi okok, az ősiség, a rendi kiváltságokhoz való ragaszkodás, valamint a Monarchia közös intézményrendszere jó ideig gátolta az önálló hazai értékpapírpiac megszületését. Az áttörést a reformkor hozta meg. Mint sok minden másban, ebben is elévülhetetlen érdemeket szerzett gróf Széchenyi István. Az 1830-ban megjelent Hitel című műve a magyar pénzügyi forradalom elindítójának is tekinthető. Ez volt az első könyv, amely az értékpapírkereskedelem kialakítását indítványozta. 1836-ban megjelent az első részvénytársaság, a Lánc­híd Rt., ezt követően pedig sorozatosan alakultak a különböző részvénytársaságok. Érdekességképpen: az első részvénytársaságok között már találunk non-profit célút is, amely a kultúrát, egészen pontosan a Pesti Magyar Színház finanszírozását szolgálta.

Szintén Széchenyi kezdeményezésére 1840-ben elfogadták a váltótörvényt, amely felkavarta a korabeli pénzügyi állóvizet.

A váltó olyan pénzt helyettesítő értékpapír, amelyben a kibocsátó elismeri a tartozását, és hogy ezt meghatározott időn belül kifizeti. Ezáltal, ha 100 év késéssel is, de Magyarországra is megérkeztek az első értékpapírok.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!