hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újabb őrület: menő lett a személyiségzavar és a depresszió
A „switching” hódít a közösségi oldalakon
Újabb őrület: menő lett a személyiségzavar és a depresszió

A disszociatív identitászavar diagnózis feltétel nélküli alkalmazása esetén a valódi pszichológiai zavar rejtve maradhat.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 06. 09.
A Mental Health Coalition nevű, mentális egészséggel foglalkozó szervezet vezetőjét egyre több páciens keresi fel azzal, hogy az online platformokon látottak alapján rájött: disszociatív identitás­zavara van. Valószínűleg a közösségi média újabb káros hatásával állunk szemben.

Vitathatatlan, hogy a mentális problémák – például a szorongás, depresszió – a fejlett társadalmakban egyre többeket érintenek. Ugyanilyen aggasztó azonban, hogy a pszichikai rendellenességekkel ma már villogni lehet: a fiatalok között az egyik legújabb trend a többszörös személyiségzavar (MPD). Csak a TikTokon rengetegen számolnak be ilyen élményekről, sőt tesznek közzé olyan klipeket, melyekben éppen egyik identitásukból átváltanak egy másikba. (Az ún. „switching” szinte az egyik legvonzóbb „attrakció” a közösségi felületen.)

A világ legnagyobb online terápiás platformjának (Mentaline) új kutatása szerint tízből egy tinédzser divatosnak tart bizonyos mentális egészségügyi problémákat, illetve a válaszadók 34 százaléka hazudta már, hogy ilyen betegsége van.

A szó szoros értelmében vett divat is hozzájárul a pszichés betegségek népszerűségéhez: hódítanak a témával kapcsolatos feliratokkal ellátott ruhák, táskák, ékszerek. Lehet kapni például pulóvert, amelynek viselője a hátán hordhatja a szorongás definícióját, és az Instagram tele van szelfikkel, melyek készítői nagy betűkkel hirdetik a pólójukon, hogy Cute But Psycho (Cuki vagyok, de zakkant).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!