hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Szétdarabolnák Ukrajnát? Ezek a forgatókönyvek a békére

Három hete tart a háború a szomszédunkban. Az ENSZ szerint minden percben egy gyermek menekültté válik. A háború kimeneteléről megoszlanak a vélemények, de legtöbbje nem megnyugtató. A lehetséges forgatókönyveket vizsgáljuk.

Kivégzik Amerika elfelejtett szövetségeseit

Mindannyian emlékszünk arra, amikor nyár végén körbejárták a világsajtót a kabuli reptéren tolongó afgánok fényképei. Emberek tömegei igyekeztek feljutni valamelyik repülőjáratra, hogy elhagyhassák a tálibok által elfoglalt várost. A menekülni vágyók között rengeteg nyugati szövetséges próbált elmenekülni a tálibok biztos bosszúja elől. Sokaknak máig nem érkezett segítség.

Belföld

Így írta felül a háború a választási kampányt

Orbán Viktor népszerűsége jelentősen meghaladja a Fideszét, miközben Márki-Zay Péter megítélése rosszabb, mint az ellenzéki összefogásé. Mi ennek az oka, és milyen hatása lehet a választási eredményekre?

Csatatér körzetek: Csabák háborúja Vas megyében

Izgalmas helyszín Szombathely, ahol 2006 óta senkinek nem sikerült megszorítania a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, dr. Hende Csabát. A korábbi honvédelmi miniszter megnyerte ugyan az elmúlt négy választást, mégsem dőlhet hátra: kihívója, Czeglédy Csaba az összes ellenzéki szavazatot szeretné „csatarendbe állítani” vele szemben.

Kedves Olvasó!

Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne történjen valami egészen drámai esemény Ukrajnában. Civilek halnak meg légi csapásokban, milliók menekülnek otthonaikból, mindez látszólag egy nem feloldhatatlan érdekellentét miatt. Mégis azt tapasztalni, hogy az elmúlt hetek egyre kevésbé szólnak a háború áldozatairól, és sokkal inkább szólnak a világ többi részéről. Hogy ki mit szankcionál, mit foglal le, mivel fenyegetőzik, mennyire fegyverkezik, mit tilt be és mit cenzúráz.

Hit és értékek

Ez volt a nácik titkos terve Magyarország megszállására

A Hitler által megbízhatatlannak tartott magyarok benntartása a német szövetségben katonapolitikai és gazdasági okokból azonban kulcsfontosságú volt a nácik számára. Ezt pedig egyedül Magyarország katonai megszállásával lehetett biztosítani.

HÁTTÉR

Eladna vagy vásárolna? Magyar ingatlanpiaci kilátások

Idén januárban közel 11 ezer ingatlan talált új gazdára az országban, ami rekordnak számít, éppen úgy, mint az ugyanezen idő alatt felvett lakáscélú jelzáloghitelek összege, ami hozzávetőleg 100 milliárd forint volt már az év elején.

Senki nem élte túl: itt kezdődött a holokauszt

A legtöbben soha nem hallottak a délkelet-lengyelországi Bełżecről [ejtsd: beuzsec], pedig itt működött a holokauszt első, s egyben legtragikusabb haláltábora, ahol néhány hónap leforgása alatt közel félmillió lengyel zsidó lelte halálát. Bełżec 80. évfordulóján az odaveszett ártatlan százezrekről emlékezünk.

Itt találnak menedéket az ukrajnai menekültek, akik senkinek sem kellenek

„Üdvözlünk Ukrajnában!” – a Telekom beugratós sms-e Uszkán ér minket, a magyarországi falut ugyanis csak egy kicsiny folyó választja el Ukrajnától. Látogatásunk oka, hogy Szabolcsban számos kis cigány gyülekezet működik, melyek az uszkaival együtt kiveszik részüket talán a legelesettebbek, az ukrajnai roma menekültek ellátásából.

Egy törökverő brit az Újvilágban

A Walt Disney rajzfilmjéből, a Pocahontasból is ismert John Smith valóban létezett, mégpedig korántsem hétköznapi életpályát járt be. Úti beszámolói egyaránt olvashatók lebilincselő kaland­regényként és történelmi forrásként.

KÁVÉSZÜNET

Száz éve hunyt el a legnagyobb magyar fia, aki török főúr is volt

Nem hazudtolta meg a családi hagyományt: inspiráló életútjával példát mutatott kortársainak kemény munkából, alázatból és hazafiságból. Három országban is kitüntették. Verne róla mintázta a Dunai hajós című regényének főszereplőjét.

Lesz-e magyar siker a Bocuse d’Oron?

2022 márciusának végén Budapest lesz az európai gasztronómia központja, hat év után ismét itt rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenyének válogatóját. Akárcsak hat évvel ezelőtt, most is Szulló Szabina a magyar csapat elnöke, ő képviseli majd hazánkat a nemzetközi zsűriben. Vele beszélgettünk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!