hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Itt találnak menedéket az ukrajnai menekültek, akik senkinek sem kellenek
Helyszíni riport az ukrán-magyar zöldhatár mellől
Itt találnak menedéket az ukrajnai menekültek, akik senkinek sem kellenek

A tiszabecsi határátkelőnél az Ukrajnából jövőknek 8-10 órát is várniuk kell.(Fotó: A szerző felvétele)

2022. 03. 17.
„Üdvözlünk Ukrajnában!” – a Telekom beugratós sms-e Uszkán ér minket, a magyarországi falut ugyanis csak egy kicsiny folyó választja el Ukrajnától. Látogatásunk oka, hogy Szabolcsban számos kis cigány gyülekezet működik, melyek az uszkaival együtt kiveszik részüket talán a legelesettebbek, az ukrajnai roma menekültek ellátásából.

Az ország legkeletibb csücskében, az ukrán–magyar határ mentén található 550 lelkes kis faluban, Uszkán járunk.

A település a ’70-es években indult magyarországi cigány ébredés egyik legendás helyszíne. Uszkán, ahol a lakosság 90 százaléka roma, 50 éve bezárt a kocsma, miután a megtért cigányok leszoktak az alkoholról, s ami különösen érdekes: az italboltot azóta sem kellett újranyitni.

Folyón átkelők

Odaérkezésünkkor a polgármesteri hivatal előtt épp egy mentőautó és egy rendőrfurgon áll, miközben a kerítésnél fiatal férfiak várakoznak csapzottan, sportzsákokkal a vállukon. Borbély Lászlóné Marika, az önkormányzati hivatal titkára kérdésünkre elmondja: a csődület oka, hogy tizenhét ukrán szökött át Magyarországra a falu határán lévő folyón keresztül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!