hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ez volt a nácik titkos terve Magyarország megszállására
78 éve csapott le ránk a Német Birodalom
Ez volt a nácik titkos terve Magyarország megszállására

Forrás: Wikipédia / Bundesarchiv

2022. 03. 17.
A Hitler által megbízhatatlannak tartott magyarok benntartása a német szövetségben katonapolitikai és gazdasági okokból azonban kulcsfontosságú volt a nácik számára. Ezt pedig egyedül Magyarország katonai megszállásával lehetett biztosítani.

 Magyarország mint vonakodó csatlós, sok fejtörést okozott a náci vezetésnek. 1943 végére már egyértelmű volt hazánk kilépési szándéka a világháborúból. A magyar felső vezetésben jelen lévő Gestapo-ügynökök folyamatosan tájékoztatták a Harmadik Birodalom illetékeseit azokról a fegyverszüneti tapogatózásokról, amelyeket a magyar kormány megbízottai folytattak az angolszász szövetségesek irányában.

A Margarethe terv céljai

A náci Németország vezetése már az 1943-as év utolsó harmadában elhatározta, hogy a vonakodó szövetségesnek tekintett Magyarországot katonailag megszállja. A döntés megszületésének a következő okai voltak: A Kállay Miklós miniszterelnök által vezetett kormány úgynevezett „hintapolitikája”, amelynek lényege az volt, hogy noha a magyarok benne maradtak a tengelyszövetségben, ugyanakkor titkos tárgyalásokat folytattak az angolszász szövetségesekkel egy lehetséges fegyverszünet megkötésének céljából. 1943 őszén a fasiszta Olaszország kilépett a német szövetségből és megadta magát az angolszászoknak.

A Wermachtnak komoly katonai erőt kellett Olaszországba küldenie, hogy megakadályozza a brit és az amerikai csapatok előrenyomulását Németország déli területei és a Balkán-félsziget felé. A németek eldöntötték, hogy Magyarország nem léphet az olasz útra, mert a Harmadik Birodalomnak nagyon nagy szüksége volt arra, hogy a magyarországi nyersanyag-lelőhelyek és mezőgazdasági termények hozzáférhetőek legyenek számára. Természetesen az is cél volt, hogy az Endlösungot lebonyolító náci hatóságok kezükbe kaparinthasssák a fizikai épségében tömegesen még nem veszélyeztetett, de jogaitól már megfosztott nagy létszámú magyarországi zsidó közösséget.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!