hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így írta felül a háború a választási kampányt
Orbán felfelé, Márki-Zay lefelé húzza a sajátjait
Így írta felül a háború a választási kampányt

Forrás: MTI / Koszticsák Szilárd

2022. 03. 17.
Orbán Viktor népszerűsége jelentősen meghaladja a Fideszét, miközben Márki-Zay Péter megítélése rosszabb, mint az ellenzéki összefogásé. Mi ennek az oka, és milyen hatása lehet a választási eredményekre?

A háború kitörése alapjaiban írta felül a magyar választási kampányt. A gyermekvédelem ügye háttérbe szorult, és a néhány hete még Putyinnál vizitelő Orbán Viktornak újra kellett definiálni az Oroszországhoz, az orosz elnökhöz, és nem utolsósorban a Nyugathoz való viszonyát. Az ellenzéknek ez akár magas labdát is jelenthetett volna, mégis Márki-Zay Péternek kell magyarázkodnia, miután arról beszélt, hogy akár magyar katonai támogatást is nyújtana Ukrajnának.

A politikai marketing alapvetése, hogy a külső fenyegetettség mindig a hatalmon lévők népszerűségét erősíti – hiszen az ország biztonsága a tét, amelynek biztosítását az aktuális vezetéstől lehet leginkább elvárni. Talán ennek is köszönhető, hogy a Századvég felmérése szerint a magyarok 62 százaléka Orbán Viktort látná szívesebben az ország élén a következő kormányzati ciklusban is, Márki-Zay Pétert pedig csak a megkérdezettek 32 százaléka üdvözölné kormányfőként (esetében tavaly októberben 41 százalék volt ez az arány). Külön érdekesség, hogy a budapestiek 52 százaléka a hivatalban lévő miniszterelnök újraválasztását támogatná, és Márki Zay-Pétert csak 43 százalékuk látná szívesen az ország élén.

Mindez azt jelenti, hogy Orbán Viktor a Fidesz esélyeit felfelé, Márki-Zay az ellenzéki összefogás esélyeit lefelé húzza. Ez kiemelten fontos lehet akár a csatatér körzetekben is. (Úgy tudjuk, van olyan budapesti választókörzet, ahol az ellenzéknek áll a zászló, ugyanakkor Márki-Zay népszerűsége több százalékponttal rosszabb, mint a közös jelölté.)  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!