hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szétdarabolnák Ukrajnát? Ezek a forgatókönyvek a békére
Az orosz-ukrán konfliktus lehetséges kimenetelei
Szétdarabolnák Ukrajnát? Ezek a forgatókönyvek a békére

Ukrán tűzoltó egy Kijev melletti élelmiszer­raktár romjain.(Fotó: AP)

2022. 03. 17.
Három hete tart a háború a szomszédunkban. Az ENSZ szerint minden percben egy gyermek menekültté válik. A háború kimeneteléről megoszlanak a vélemények, de legtöbbje nem megnyugtató. A lehetséges forgatókönyveket vizsgáljuk.

A második világháború óta legnagyobb menekültválságban eddig nagyjából 3 millióan menekültek el Ukrajnából, ebből több mint 430 ezren Magyarországra. A belső menekültek száma 1,8 millióra rúg. A halottak számáról roppant eltérő beszámolók érkeznek; Ukrajna szerint már akár húszezer civil is áldozatul eshetett, az ENSZ azonban egyelőre ezer alatti ukrán polgári halottat tart számon.

Az ukrán propagandagépezet

A nyugati lapok azt sulykolják, Putyin hibát hibára halmoz és eltaktikázta magát, amikor nem számított ilyen heves ukrán ellenállásra, sem egységes nyugati szankciórendszerre. Mások szerint Putyin inkább visszafogta magát eddig, tekintettel a civil lakosság kitettségére. Bárhogy is gondolkodnak erről a kérdésről, a többség nagyjából arra a következtetésre jut, hogy Ukrajna nem fogja megnyerni a háborút.

Persze akadnak kivételek, mint például a csöppet sem diadalmas iraki és afgán háborúk veterán tábornoka, David Petraeus, aki szerint az orosz sereg nem elég jól felszerelt és az ukrán ellenállás túl erős. Zelenszkijnek churchilli képességeket tulajdonít a vezetés terén, és szerinte hiába várható Kijev lakosságának kiéheztetése, az ukrán népesség nem fog megtörni. Az ukrán nép érdekében mondjuk, hogy ne legyen igaza, mert ez a harcok elhúzódását és óriási civil áldozatokat jelentene. Hisz a tábornok maga fogalmazott úgy, hogy a lakosok akár élő pajzsként is készek ellenállni az orosz inváziónak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!