hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kivégzik Amerika elfelejtett szövetségeseit
Afganisztánban hiába várják Washington segítségét
Kivégzik Amerika elfelejtett szövetségeseit

Fotó: AP

2022. 03. 17.
Mindannyian emlékszünk arra, amikor nyár végén körbejárták a világsajtót a kabuli reptéren tolongó afgánok fényképei. Emberek tömegei igyekeztek feljutni valamelyik repülőjáratra, hogy elhagyhassák a tálibok által elfoglalt várost. A menekülni vágyók között rengeteg nyugati szövetséges próbált elmenekülni a tálibok biztos bosszúja elől. Sokaknak máig nem érkezett segítség.

A kár százezres nagyságrendű lehet azoknak a száma, akik életveszélyben vannak Afganisztánban. Keresztények, nyugatbarát szövetségesek, korábbi állami tisztviselők, etnikai kisebbségek tagjai és mások (pl. homoszexuálisok, házasságtörők stb.) is szerepelnek a tálibok halállistáján. Közülük sokan az amerikai oldalt támogatták a hosszadalmas afgán háború során, bízva abban, hogy talán eljön a rendszerváltás és egy jobb kor Afganisztánban. Aztán Joe Biden hirtelen döntése nyomán elszabadult a pokol, a tálibok bevették a fővárost, és az amerikai csapatok kapkodva elhagyták az országot. Az elsietett kivonulás során azonban Amerika rengeteg segítőjéről megfeledkezett.

A Sarkcsillag művelet

A Sarkcsillag Művelet (Operation North Star) egy olyan, kizárólag önkéntesekből álló csoport, akik célul tűzték ki, hogy az amerikaiak által hátrahagyott szövetségeseiket kimenekítsék. Állításuk szerint idén tavaszszal még mindig ezrekről beszélhetünk, akik várnak a lehetőségre, hogy elhagyják az országot, de az evakuálás káoszában az Egyesült Államok kormánya lemondott róluk.

A művelet keretében önkéntesen szervezik a hátrahagyottak kimenekítését; elsősorban az Egyesült Államok az úti céljuk. A The Federalist amerikai online konzervatív lap riportja szerint az afgán evakuálásokra, menekítésekre koncentráló önkéntesek naponta kapnak a tálibok által végrehajtott kegyetlen kivégzésekről kép- és videófelvételeket; az áldozatok sokszor gyerekek. A kivégzésekről, fenyegetésekről szóló felvételeket az Amnesty International szervezet részére is megküldik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!